Rim: Samit povodom 60. godišnjice utemeljenja EU

Čelnici država i vlada, te predsjednici institucija Evropske unije okupiće se danas u Rimu kako bi obilježili 60. godišnjicu potpisivanja Rimskih ugovora kojima su položeni temelji današnje Evropske unije.

Ovim Ugovorima iz 1957. godine uspostavljena je Evropska zajednica za atomsku energiju (EZAE, poznata pod imenom „Euratom”) i Evropska ekonomska zajednica (EEZ),  koja je kasnije prerasla u Evropsku uniju. EEZ je u početku činilo šest zemalja potpisnica – Belgija, Francuska, Italija, Luksemburg, Holandija i Njemačka.

Francuska i Njemačka, dojučerašnji neprijatelji, nakon Drugog svjetskog rata morale su, zbog katastrofalnih razaranja, ali i opasnosti od izbijanja sukoba Istoka i Zapada, učiniti korak ka pomirenju i izgradnji kvalitetnih mirnodopskih odnosa.

Zajedničko upravljanje industrijom uglja i čelika, koje je šest evropskih zemalja uspostavilo Pariškim ugovorom iz 1951. godine, predstavljalo je prvi korak prema evropskoj integraciji. Ugovori iz Rima iz 1957. učvrstili su temelje te integracije i svijest o zajedničkoj budućnosti Evrope.

Na samitu u Rimu biće govora o Evropskoj uniji nakon Bregzita i izazovima koji joj predstoje. Očekuje se da će na sastanku lidera EU biti usvojena deklaracija o zajedničkoj budućnosti Evrope.

“Prije 60 godina u Rimu su položeni temelji Evrope kakvu danas znamo, nakon čega je nastupio najduži period mira ikada zabilježen u historiji Evrope. Rimskim ugovorima osnovano je zajedničko tržište gdje se ljudi, roba, usluge i kapital mogu slobodno kretati, te su stvoreni uslovi za prosperitet i stabilnost za evropske građane” stoji u saopštenju objavljenom povodom ovog datuma.
“Na ovu godišnjicu, Evropa se s ponosom osvrće na prošlost i s nadom gleda ka budućnosti. Tokom 60 godina izgradili smo Uniju koja promovira miroljubivu saradnju, poštivanje ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti i solidarnosti među evropskim državama i narodima. Na nama je sada da oblikujemo zajedničku i bolju budućnost Evrope”, navodi se u saopštenju.

Papa Franjo juče je, pred obilježavanje 60. godišnjice utemeljenja Evropske unije, primio čelnike 27 zemalja članica. Papa Franjo pozvao je tom prilikom Evropljane na solidarnost i snažno osudio pojavu zatvaranja u vlastite granice, kako bi se odbranili od onih koji traže bolju budućnost za sebe i svoje bližnje.

Inače, vlasti grada Rima pojačale su mjere bezbjednosti uoči današnjeg samita, koji se održava tri dana nakon terorističkog napada u Londonu.

(BHRT/RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*