O projektnom partneru za Blok 7 u Parlamentu FBiH

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, zakazanoj za danas poslanicima će biti prezentirane dosadašnje aktivnosti na izboru projektnog partnera za zajedničko ulaganje u izgradnju Bloka 7 (450 MW) u TE „Tuzla“.

Vlada FBiH uputila je Informaciju o aktivnostima na izboru projektnog partnera za zajedničko ulaganje na saglasnost Parlamentu FBiH. U Prvoj fazi tenderskog postupka izbora projektnog partnera, pretkvalifikovano je 11 kompanija i konzorcija. Na osnovu dostavljenih neobavezujućih ponuda, u okviru Druge faze, u uži izbor ušli su kompanija Hitachy Ltd. Japan i Konzorcij Gezhouba Group Company Limited (CGGC)i Gunagdong Electric Power Desing Institute (GEDI) China, kojima je upućen tenderski dokument za Treću fazu postupka – Konačna i najbolja ponuda i izbor preferiranog ponuđača.

Konačnu ponudu dostavio je Konzorcij Gezhouba Group Company Limited, China (CGGC) i Gunagdong Electric Power Desing Institute (GEDI), China. Kompanija Mitsubishi Hitachy Power Systems Ltd. Japan, odustala je od ponude.

Prema ponudi Konzorcija Gezhouba Group Company Limited (CGGC), China i   Gunagdong Electric Power Desing Institute ( GEDI), China Elektroprivreda BiH je 100- postotni vlasnik izgrađenog Bloka 7 sa 100 – postotnim pravom na snagu i električnu energiju Bloka. Ponuđena cijena je 785,6 miliona Eura. Ponuđeni model finasiranja podrazumijeva 15 posto vlastitog učešća EPBiH i 85 posto kredita EXIM Bank. Konzorcij CGGC i GEDI je izvođač radova po principu „ključ u ruke“ .

Blok 7 (450 MW) TE „Tuzla“, najvrijednija je poslijeratna investicija u BiH. Realizacija projekta od posebne je važnosti za buduću stabilnost elektroenergetskog sektora, posebno zbog nužnosti izlaska iz pogona trenutno aktivnih blokova u TE „Tuzla“, opstanak i budućnost rudnika, privredni razvoj Federacije i države Bosne i Hercegovine.

(EP BiH/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*