Novi slučaj žute groznice u Brazilu i to prvi put u Sao Fidelisu

Direkcija za zdravstvo u saveznoj brazilskoj državi Rio de Janeiro saopćila je da je prvi slučaj žute groznice registriran i u regiji Sao Fidelis, a riječ je o šestom slučaju te opake bolesti koji je registriran u proteklih nekoliko dana.

U gradu Casimiro de Abreu u državi Rio u proteklih nekoliko dana dijagnosticirana je žuta groznica kod pet pacijenata, a jedan 38-godišnjak je preminuo. Šesti slučaj te bolesti registriran je jučer u gradu Sao Fidelis koji se nalazi 104 kilometra sjeverno od Casimiroa.

Novi slučaj alarmirao je nadležne brazilske službe kao pokazatelj da širenje žute groznice nije zaustavljeno.

Ured načelnika Sao Fidelisa saopćio je kako je 20.000 od ukupno 38.000 stanovnika tog dana vakcinirano protiv žute groznice. U proteklim sedmicama vakcinacija je završena u ruralnim, a u narednim danima se očekuje i vakcionacija stanovnika u užem jezgru grada.

U karantinima bolnica i pod istragama je još 35 pacijenata u Rio de Janeirou kod kojih su se javili simptomi žute groznice. Širom grada se od subote provodi vakcinacija, a cjepivo protiv žute groznice je prvog dana kampanje primilo više od 200.000 ljudi.

Do sada je u Brazilu registrirano blizu 500 slučajeva žute groznice, a pretrage se vrše kod više od 2.100 oboljelih. Nadležno Ministarstvo istražuje uzroke smrti 277 osoba, a do sada je potvrđeno da su 162 preminula oboljela od žute groznice.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*