VMBiH: Podržane izmjene i dopune Zakona o akcizama

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojilo je set Zakona o akcizama, jedan od uslova za nastavak aranžmana sa MMF-om. Ministri iz Saveza za promjene bili su protiv. Ovo zakonsko rješenje predviđa povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru.

Uz nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, usvojeni su i nacrti zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, kojima je predviđeno da se prihodi od povećanih akciza izdvajaju na namjenski podračun za izgradnju puteva i auto-puteva.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama nisu podržali ministri koji dolaze iz Saveza za promjene, Mirko Šarović i Igor Crnadak, zbog toga što će, kako je Šarović rekao, oni najugroženiji, poljoprivrednici, zbog nameta od 15 feninga doći u tešku situaciju.

On je kazao da sada treba vidjeti može li se, kroz amandman ili na neki drugi način, ovaj set zakona upotpuniti, kada se radi o onom dijelu koji se tiče poljoprivrednika.

Prema Zvizdićevim riječima, kao jedna od mjera za realizaciju aranžmana sa MMF-om danas je usvojen i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH i odluka o provođenju mjera iz Pisma namjere sa MMF-om o proširenom aranžmanu koji se tiču institucija BiH.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*