Vijeće ministara BiH-EBRD: Razvoj privatnog sektora i zapošljavanje

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, sastali su se danas u Sarajevu sa visokom delegacijom direktora – članova Upravnog odbora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Predsjedavajući Zvizdić je rekao predstavnicima EBRD-a da će Vijeće ministara BiH raditi na jačanju poslovnog okruženja, te naglasio je da je pored ekonomskog razvoja BiH, jedan od permanentnih prioriteta i otvaranje novih radnih mjesta za mlade ljude.

Kazao je da su evropske integracije i aktivacija MAP-a za članstvo u NATO savez najvažniji vanjsko-politički prioritet Bosne i Hercegovine.

Predstavnici EBRD-a upoznali su predstavnike Vijeća ministara sa izradom petogodišnje strategije za Bosnu i Hercegovinu i izrazili zadovoljstvo činjenicom da se navedeni ključni sektori poklapaju sa strateškim pravcima definisanim u petogodišnjem planu EBRD-a.

Interesirali su se i za razvoj privatnog sektora i složili se da je sektor infrastrukture izuzetno važan i da se treba fokusirati na mala i srednja preduzeća.

Tokom sastanka razgovaralo se i o godišnjem sastanku EBRD-a koji će 2019. godine biti održan u Sarajevu, a što je odlučeno na konferenciji guvernera u maju prošle godine u Londonu, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*