U BiH se skoro 7.000 osoba još uvijek vode kao nestale

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) organizator je godišnjeg sastanka udruženja porodica nestalih osoba koji je danas održan u Sarajevu. Sastanku je prisustvovalo 26 predstavnika iz 21 udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine, te koordinatori službi traženja Društva Crvenog krsta/križa BiH.
Tokom radnog sastanka napravljen je osvrt na rad u 2016. godine, stavljajući u fokus 16 psihosocijalnih projekata podržanih od strane MKCK-a.

Preko 1.500 članova porodica nestalih osoba učestvovalo je u projektima, a hiljade drugih su imale posrednu korist od njih. MKCK je obratio posebnu pažnju na procjenu sadašnje situacije i potreba porodica nestalih osoba u BiH, na osnovu koje će se odrediti budući koraci.

“Uočili smo da porodice nestalih osoba i njihov neizvjesni gubitak veoma često nailaze na nerazumijevanje od strane predstavnika vlasti, ali i šire zajednice. Potrebno je raditi na podizanju svijesti i osjetljivosti po tom pitanju, te jačanju mreže stručnjaka za psihološku i socijalnu pomoć“, izjavila je Dijanela Rajkić iz delegacije MKCK-a u Sarajevu.

Svi učesnici sastanka naglasili su potrebu da se ubrza proces traženja, podsjećajući na zagarantovano pravo porodica da saznaju istinu o sudbini svojih najmilijih i gdje se oni nalaze.

Po međunarodnom i domaćem pravu, države imaju obavezu da podrže porodice nestalih osoba i pruže im odgovore.

MKCK je od samog početka uključen u proces traženja, a prema evidenciji ove organizacije u BiH se skoro 7.000 osoba još uvijek vode kao nestale.

Predstavnici MKCK-a i Društva Crvenog krsta/križa BiH su u dnevnom kontaktu sa udruženjima porodica i podržavaju njihove aktivnosti, posebno projekte vezane za psihosocijalnu podršku.

Osim toga, MKCK pomaže vlastima da usvoje zakone, koji bi omogućili porodicama da ostvare svoja prava bez diskriminacije. Stručnjaci MKCK-a procesu traženja doprinose i kroz pretragu međunarodnih arhiva u svrhu prikupljanja novih informacija o potencijalnim masovnim i pojedinačnim grobnicama.

 

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*