Tužilaštvo BiH: Formiran predmet protiv Sakiba Softića

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet u „slučaju Sakiba Softića“, bivšeg agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu (ICJ), potvrdio je za BHRT portparol ovog tužilaštva Boris Grubešić.

Dodao je da je za taj predmet zadužen postupajući tužilac i da je predmet formiran nakon zaprimanja prijave u ovom slučaju. Grubešić je, međutim, rekao da u ovoj fazi postupka nije mogao govoriti o daljnoj proceduri.

Podsjetimo, ovaj slučaj odnosi se na postupanje Softića, kao agenta BiH u proceduri podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid pred ICJ-em.

ICJ je krajem maja prošle godine obavijestio Softića da ga ne smatra agentom BiH, ali je on, uprkos tome, krajem februara podnio zahtjev za reviziju presude.

Podnošenju zahtjeva prethodilo je savjetovanje održano u sarajevskoj Vijećnici, u organizaciji Fondacije “Pravda za Bosnu i Hercegovinu“ i “Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava”, a pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, Bakira Izetbegovića.

ICJ nije priznao legitimitet agenta Softića, jer nije dobio saglasnost za pokretanje revizije od svih članova Predsjedništva BiH kao kolektivnog šefa države.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*