Tramp obustavio Obamin plan borbe protiv klimatskih promjena

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je ukaz o životnoj sredini kojim se nalaže preispitivanje jedne od glavnih mjera njegovog prethodnika Baraka Obame o klimi, Plan čiste energije, koji nalaže smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Tramp, koji je otvoreno doveo u pitanje postojanje klimatskih promena i globalnog zagrijavanja, potpisao je ukaz u sjedištu Agencije za zaštitu životne sredine (EPA), a u kratkom govoru izrazio je želju da “prekine rat protiv uglja”. Ni jednom nije pomenuo pitanje klimatskih promjena.

Tramp je rekao da to označi “početak nove ere” u proizvodnji energije.

Ovim ukazom se nalaže preispitivanje Obaminog Plana čiste energije, kojim se ograničava emisija gasova sa efektom staklene bašte u centralama na ugalj.

Takođe, ukida se moratorijum od 14 mjeseci na iznajmljivanje saveznog zemljišta za eksploataciju uglja.

Obamin plan predviđao je smanjenje emisije ugljen-dioksida za 32 posto do 2030. godine. To bi dovelo do zatvaranja centrala na ugalj.
Tramp je ranije nazvao globalno zagrijavanje prevarom i više puta je kritikovao Obamine napore kao napad na američke radnike i američku industriju uglja koja je u teškoćama. Tokom kampanje naveo je kako namjerava da ponovo pokrene eksploataciju američkog uglja.

Najavio je i da će “otkazati” međunarodni sporazum o borbi protiv klimatskih promjena i da će iz programa UN o globalnom zagrijavanju povući “američke dolare” prikupljene od poreza.

Pariški sporazum o klimi potpisalo je više od 190 zemalja, a formalno ga je odobrilo više od 100, uključujući i Sjedinjene Američke Države.

SAD su, nakon Kine, najveći svjetski zagađivač.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*