Omladinski pogon FK Sloboda uvodi dijagnostičke procudure

Nakon angažovanja Adnana Osmanhodžića u Omladinski pogon, uprava FK Sloboda Tuzla nastavlja ulaganja u mlade talente pa će u narednom periodu mlađe selekcije FK Sloboda Tuzla proći kroz savremene dijagnostičke procudure, a kompletnim programom rukovodit će dr. Alen Kapidžić.

-Moram reći da smo mi već sproveli  dva testiranja, odnosno dijagnostičke procedure sa igračima prvog tima FK Sloboda. Prvi put prije odlaska na pauzu i na samom početku priprema. Tada smo imali odličnu saradnju sa ljudima iz uprave kluba i sa trenerom Vladom Jagodićem i njegovim pomoćnicima, nakon čega  smo mnogo razgovarali o narednim koracima sa upravom kluba, rekao je Alen Kapidžić.

Cilj dijagnostičke procedure jeste uvođenje prakse ovakvih testiranja koje će se sprovoditi više puta u toku godine čime će se steći uvid u napredak i stanje treniranosti svakog fudbalera u mlađim selekcijama što će trenerima pružiti mogućnost da rade efikasnije i da preciznije odrede trenažni sadržaj.

Baterija testova konstruisana je tako da možemo dobiti osnovne informacije u procjeni nivoa treniranosti fudbalera. Rezultati dobijeni u dijagnostičkim procedurama omogućuju i prognozu sportskog potencijala, gdje ćemo postojeće stanje upoređivati sa modelnim karakteristikama. Želimo da uvedemo nešto što nedostaje u našem sportu, a to je program identifikacije talenata koji je direktna posljedica kvalitetno sprovedene dijagnostike, istiće Dr. Alen Kapidžić.

Šef stručnog štaba FK Sloboda Tuzla, Vlado Jagodić veliku pažnju posvećuje mladim igračima što je vrlo važno za mlade igrače u smislu njihove dalje afirmacije, a prema riječima Kapidžića, glavni inicijator uvođenja ovakvog načina rada jeste trener Jagodić.

-Mi ćemo pružiti pomoć i u izradi programa rada za obje selekcije, ali ništa nije moguće bez trenera omladinskog pogona koji su vrlo bitna karika u svemu ovome. U ove aktivnosti bit će uključen i kadar fakulteta za Tjelesni odgoj i sport, rekao je za kraj Alen Kapidžić, inače profesor na Univerzitetu u Tuzli čiji uža naučna oblast jesu naučne igre.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*