Predstavnički dom Parlamenta FBiH bez izjašnjavanja o Bloku 7 i Bloku 1

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica izjavio je za Agenciju FENA da očekuje da će poslanici na sutrašnjem nastavku sjednice pokazati dovoljno razumijevanja kako bi Informacija o izgradnji Bloka 7 u TE Tuzla i Bloka 1 u TE Banovići bila usvojena.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH prekinuta je nakon rasprave o Informaciji o aktivnostima na izboru projektnog partnera za zajedničko ulaganje u Projekt izgradnje Bloka 7-450 MW u TE Tuzla, informaciji o aktivnostima na izboru strateškog  partnera za finansiranje i izgradnju TE Banovići, Bloka 1-300 MW, te o Privremenim smjernicama elektroenergetske politike Federacije BiH, o kojim će se poslanici izjašnjavati sutra.

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica izjavio je za Agenciju FENA da očekuje da će poslanici na sutrašnjem nastavku sjednice pokazati dovoljno razumijevanja kako bi Informacija o izgradnji Bloka 7 u TE Tuzla i Bloka 1 u TE Banovići bila usvojena.

U suprotnom, potvrdio je da bi više od 3.000 rudara moglo ostati bez posla.

Grabovica je prethodno prezentirao dosadašnje aktivnosti na izboru projektnog partnera za zajedničko ulaganje u Projekt izgradnje Bloka 7-450 MW u TE Tuzla ističući da bi njegova izgradnja koštala oko 1,5 milijardi KM.

Pojasnio je da jedini preostali ponuđač za ovaj projekt kineski konzorcij China Gezhouba group Co Ltd. CGGC – Lider i Guandong Electric Power Design Institute – GEDI, te da je riječ o kompaniji koja je u 40 godina koliko postoji izgradila oko 140 sličnih blokova, a da bi bila ugrađena oprema francuskog proizvođača Alstom i njemačkog Siemensa.

Grabovica je istakao da ponuđeni model finasiranja podrazumijeva 15 posto vlastitog učešća EPBiH i 85 posto kredita EXIM Bank of China, po najpovoljnijem kreditnom modelu Preferencial Buyer's Credit, te da bi projekt samoodrživ.

Izgrađeni Blok 7 TE Tuzla bio bi u 100 postotnom vlašništvu JP Elektroprivreda BiH, koja bi imala i 100 postotno pravo na snagu i električnu energiju Bloka.

Generalni direktor Rudnika mrkog uglja Banovići Munever Čergić precizirao je da trenutno za izgradnju Bloka 1 TE Banovići, snage 300 MW, prijavljeno 11 ponuđača, od čega je osam iz Kine.

On je rekao da je vrijednost investicije oko milijardu KM, te da taj rudnik ima kapacitet za snabdijevanje dva takva bloka.

Blok 1 bio bi u 100 postotnom vlasništvu RMU Banovići, koji bi imao i 100 postotno pravo na snagu i električnu energiju Bloka.

Predloženim zaključcima o kojim će se poslanici izjašnjavati sutra predviđeno je da Predstavnički dom da saglasnost na predloženi izbor konzorcija iz Kine za preferiranog ponuđaca za izbor projektnog partenera za zajedničko ulaganje u izgradnju Bloka 7 TE Tuzla, a Vlada FBiH se obavezuje da informiše o aktivnostima vezanim za projekte i da blagovremeno dostavi na razmatranje parlamentu odgovarajuće dokumente i akte, uključujući i ugovore, radi izdavanja saglasnosti ili donošenja odgovarajućih odluka u skladu s važećim zakona.

Također, predloženim zaključcima predviđeno je da Predstavnički dom da saglasnost na prvu fazu pretkvalifikacija i predloženu listu kvalifikovanih podnositelja prijave za igradnju Bloka 1 TE Banovići u pretkvalifikacionoj fazi, a konačan izbor strateškog partnera bit će obavljen tek nakon saglasnosti Parlamenta FBiH.

I u slučaju TE Banovići, Vlada FBiH bi bila obavezana da informiše o aktivnostima vezanim za projekte i da blagovremeno dostavi na razmatranje parlamentu odgovarajuće dokumente i akte, uključujući i ugovore, radi izdavanja saglasnosti ili donošenja odgovarajućih odluka u skladu s važećim zakonima.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*