Šarović: Pokušaćemo “popraviti” Zakon o akcizama

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas, govoreći o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, da dalja podrška Saveza za promjene ovom zakonu zavisi od ostalih poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, odnosno, da li će razumjeti u dovoljnoj mjeri stav Saveza za promjene i prihvatiti njegove amandmane.

“Pokušaćemo da kroz amandmansku fazu popravimo ovaj zakon tako da ubacimo i pitanje podrške poljoprivrednom sektoru u BiH na jedan od više načina – da li kroz `plavi dizel` ili kroz dio sredstava od novih akciza na naftu i naftne derivate od tri ili četiri feninga”, rekao je u Sarajevu Šarović, koji smatra da će povećanjem akciza na naftu i naftne derivate poljoprivrednici u BiH biti dodatno ugroženi.
On je istakao da je Savez za promjene svoju podršku povećanju akciza na naftu i naftne derivate vezao za podršku poljoprivrednom sektoru u cijeloj BiH koji je u nezavidnoj situaciji, posebno nakon potpisivanja i stupanja na snagu adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 1. februara.

“Nema previše razumijevanja za ovaj stav Saveza za promjene ni od predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda, a posebno nema podrške od Vlade Republike Srpske (RS), što smo čuli u više navrata. Nije tačna informacija koja je stigla sa više mjesta, posebno u RS, da poljoprivrednici neće osjetiti povećanje cijene goriva od 15 feninga”, izjavio je Šarović.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH izjavio je i da ratifikovanje Sporazuma o klirinškom dugu Rusije BiH, koji je nedavno potpisan u Moskvi, zavisi od brzine rada Vijeća ministara BiH, Predsjedništva i Parlamentarne skupštine BiH.

On je naglasio da su ta sredstva na neki način već ukalkulisana u entitetske budžete i budžet institucija BiH za različite projekte, odnosno budžetske potrebe.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*