Hag: Tužioci protiv privremenog puštanja Mladića na liječenje u Rusiju

Haško tužilaštvo smatra da zahtjev odbrane Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) optuženog za najteže ratne zločine, uključujući i genocid, treba odbiti, prenio je BIRN.

Naime, Tužilaštvo vjeruje da bi Mladić, ukoliko sud odobri njegovo privremeno puštanje na slobodu radi liječenja u Rusiji, mogao pobjeći.

Kako se navodi u odgovoru tužilaca Pitera Mekloskija i Alana Tigera, činjenica da je Mladić bio bjegunac 16 godina prije hapšenja “predstavlja značajan rizik da će odbiti da se vrati pred Tribunal ukoliko bude pušten”.

“Njegova duga historija kao bjegunca od pravde i ozbiljnost optužbi protiv njega predstavljaju povećan rizik da bi mogao pobjeći prije presude”, navodi se u odgovoru tužilaca.
Mekloski i Tiger su takođe naveli da Mladić u Haškom pritvoru dobiva “redovnu i adekvatnu zdravstvenu njegu”.

“Optuženi ima historiju medicinskih oboljenja koji potiču iz vremena dok je bio bjegunac i sada prolazi kroz period povećanog rizika koji je neuobičajen za nekog njegovih godina. Međutim, njegovo stanje se dramatično popravilo dok boravi u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih naroda (UN). Optuženi i nezavisni eksperti su pohvalili njegov tretman”, naveli su tužioci.
Mladićeva odbrana prošlog mjeseca je zatražila da optuženi bude pušten na privremeno liječenje u Rusiju zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, navodeći da je ta zemlja spremna dati garancije da će se on vratiti na poziv suda.

Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske, optužen je za genocid počinjen u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata koji je u šest opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanjem pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje mu je počelo 2012, a u pritvoru se nalazi od maja 2011. godine.

Presuda se očekuje krajem godine.

(BIRN/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*