MUP TK: U 2016. godini manje krivičnih djela, rasvijetljeno ubistvo i razbojništva

Na području Tuzlanskog kantona (TK) u 2016. godini zabilježeno je 6.79 posto manje krivičnih djela u odnosu na raniji period, odnosno manje za 361 krivično djelo – izjavio je ministar unutrašnjih poslova TK-a Husejn Topčagić prezentirajući Izvještaj o radu tog ministarstva za prošlu godinu, kojeg je danas Vlada TK-a usvojila.
Naveo je da je MUPTK-a je u 2016. godini učinio značajan pozitivan pomak u organizaciononom smislu, materijalno-tehničkom, opremanju i razvoju informacionih telekomunikacijskih sistema te stručnom usavršavanju.

– Cilj je bio unapređenje stanja lične imovinske sigurnosti građana i zaštita ljudskih prava građana, odnosno efikasnije provođenje krivičnih istraga i dokazivanje krivičnih djela, efikasnije suprostavljanje privrednom i organizovanom kriminalu, korupciji, kao i unapređenje stanja javnog reda i mira i u oblasti saobraćaja – rekao je Topčagić.

Naveo je da je procenat riješenih krivičnih djela 64,3 posto.

Nadležnim tužilaštvima podneseno je 4.492 izvještaja o izvršenom krivičnom djelu, a u odnosu na 2015. godinu to je 8.85 posto, odnosno 436 krivičnih djela manje. Evidentirano je i manje prekršaja javnog reda i mira.

U vezi sa sigurnosti u saobraćaju na putevima TK-a još uvijek je teško stanje. Topčagić je naveo da je evidentirano smanjenje broja saobraćajnih nezgoda za 151 ili 5.5. posto

Podsjetio je na usvojeni Zakon o dopuni zakona o oružju i municiji, te o sprječavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, kao i na izmjene i dopune zakona o unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima.

MUPTK-a nabavio je pet terenskih vozila za specijalnu jedinicu kao i uniforme za tu jedinicu i za jedinicu za javni red i mir, a u mnogim organizacionim jedinicama MUPTK-a su bolji uslovi za rad.

Topčagić je naveo da je MUPTK-a prošle godine rasvijetlio pet razbojništva na području MZ Lipnica, Ljepunice i Brgule, gdje je napadnuta i saobraćajna patrola, i ubistvo Seada Hajdarevića, koje se desilo 21. novembra.
(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*