Pjongjang ispalio novu raketu, Washington gubi strpljenje

Sjeverna Koreja ispalila je danas balističku raketu u Japansko more, dan uoči sastanka američkog i kineskog predsjednika na kome će sjevernokorejski nuklearni program biti jedna od glavnih tema razgovora.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je raketa bila srednjeg dometa i da je pala na oko 60 kilometara od mjesta lansiranja, a Ministarstvo vanjskih poslova je oštro osudio njeno lansiranje i navelo da to predstavlja “prijetnju miru i stabilnosti cijelog svijeta”.

Raketa je ispaljena nekoliko dana pošto je Sjeverna Koreja zaprijetila međunarodnoj zajednici uzvratnim mjerama zbog sankcija koje su protiv nje uvedene.

Američka vojska je potvrdila da se radi o balističkoj raketi srednjeg dometa tipa KN.15 koja ne predstavlja nikakvu prijetnju za Sjevernu Ameriku.

“Američka komanda na Pacifiku je potpuno odlučna da blisko sarađuje sa našim japanskim i južnokorejskim saveznicima da održimo sigurnost”, saopštila je američka vojska.

Američki državni sekretar Reks Tilerson ocijenio je, u odvojenom saopštenju, da su SAD dovoljno govorile o Sjevernoj Koreji. “Nećemo davati druge komentare”, rekao je on.

Japanski premijer Šinzo Abe je ocijenio da ispaljivanje rakete predstavlja “ozbiljnu provokaciju” i jasno krši rezolucije Vijeća sigurnosti UN. On je dodao da je moguće da se Sjeverna Koreja izvede i druge provokacije.

Sjeverna Koreja ima ambiciju da razvije interkontinentalnu raketu s nuklearnim nabojem dometa do američke kontinentalne teritorije. Ona je već sprovela pet nuklearnih proba, od toga dvije samo tokom 2016. godine.

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak upozorila da će uzvratiti međunarodna zajednica odluči da pojača sankcije zbog njenih balisičkih i nuklearnih programa.

Ta izjava je data dan pošto je američki predsjednik Donald Tramp rekao da je spreman sam da riješi sjevernokorejski problem bez pomoći Kine, koja se smatra da ima uticaj na sjevernokorejsko rukovodstvo.

Današnje ispaljivanje rakete desilo se uoči održavanja prvog samita Trampa i kineskog predsjednika Si Đinpinga na Floridi, gdje će sjevernokorjska prijetnja biti centralna tema. Trampova administracija je više puta ocijenila da je Peking ključ za rješenje sjevernokorejsog pitanja i da ne čini dovoljno da ga riješi.

Brojne sankcije koje je Vijeće sigurnosti UN uveo Sjevernoj Koreji zbog sprovođenja zabranjenih vojnih programa nisu djelovali na Pjongjang.

U februaru Sjeverna Koreja je istovremeno ispalila četiri rakete, od koji su tri stigle blizu Japana. Ona je navela da se radi o vojnoj vežbi u kojoj simulira napad na američe baze na tom arhipelagu.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*