Ukinut pritvor optuženima za ratne zločine Milenku Babiću i Milenku Brčinu

Optuženima su donesene zabrana napuštanja mjesta boravišta (kućni pritvor) uz obavezu ovlaštenih službenih lica da vrše nasumične provjere poštivanja mjere jednom dnevno; zabrana putovanja, uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja osobne izkaznice za prijelaz državne granice Bosne i Hercegovine;

Također, donesena je zabrana sastajanja sa određenim osobama – kontaktiranje ili povezivanje (posredno ili neposredno) na bilo koji način sa svjedocima Tužilaštva BiH, uključujući i približavanje istima na udaljenosti od 100 metara, kao i bilo kakvi razgovori o ovom predmetu bilo s kim, osim sa braniocem.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti mjera zabrane vršit će se svaka dva mjeseca.

U slučaju da optuženi prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora.

Milenko Babić i Milenko Brčin su optuženi za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkama a), d), f) i k) u vezi sa članom 29. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a sve u vezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*