Tramp: Sirija je sada moja odgovornost

Američki predsjednik Donald Tramp, obraćajući se na konferenciji za novinare, kazao je kako je napad hemijskim oružjem na sirijske civile “prešao mnogo granica” i da je promijenio način na koji on vidi Siriju i njenog lidera Bašara al Asada.

“Ja sada imam odgovornost, ja ću imati tu odgovornost i veoma ponosno ću je snositi”, rekao je Tramp odgovarajući na pitanje o saopćenju Bijele kuće od utorka u kojem se za napad djelomično okrivljuje Barak Obama.

“To je sada moja odgovornost. To je bila velika šansa koja je propuštena”, izjavio je Tramp u srijedu na konferenciji za novinare u Bijeloj kući s jordanskim kraljem Abdulahom II.

Tramp je ostao pri tvrdnji da je Obamina prijetnja u kojoj govori o prelaženju crvene linije “bila prazna prijetnja koja nas je unazadila na mnoge načine, ne samo u Siriji, već i u mnogim drugim dijelovima svijeta”.

Predsjednik je osudio napad, nazvavši ga “gnusnim”.

“Jučerašnji hemijski napad, hemijski napad koji je bio toliko užasan, napad na nedužne ljude, uključujući žene, djecu, pa čak i prelijepe bebe, njihove smrti, uvreda su za čovječanstvo. Ovi gnusni postupci Asadovog režima ne mogu biti tolerirani. Sjedinjene Države stoje uz naše saveznike širom planete kako bi osudile ovaj stravični napad i sve ostale stravične napade”, kazao je Tramp.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*