Dom naroda BiH: Akcize na gorivo glavna tema današnje sjednice

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak i predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u ovom domu Halid Genjac najavili su da će na dnevnom redu današnje sjednice Doma naroda biti i zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku četiri zakonska prijedloga čije je usvajanje uslov za nastavak kreditnog aranžmana sa MMF-om.

Genjac je izjavio novinarima u Sarajevu da je Vijeće ministara BiH dostavilo i Predstavničkom domu i Domu naroda zahtjev da ovaj paket zakona bude razmatran po hitnom postupku i da su i jedan i drugi dom dužni da takav zahtjev, prema poslovniku, stave na dnevni red prve naredne sjednice.

“Kolegij je, prema poslovniku, dužan da stavi ove zakone na dnevni red, odnosno izjašnjenje da li je Dom naroda za to da zakoni budu usvojeni po hitnom postupku. Mi to moramo da imamo na dnevnom redu”, istakao je Genjac.

Pojašnjavajući dalju proceduru, Genjac je rekao da će, ukoliko Dom naroda usvoji ove zakone u hitnoj proceduri, a Predstavnički dom ih je jučer uputio u redovnu proceduru, gdje je moguće ulaganje amandmana i usvajanje zakona u durgačijem tekstu, biti formirana komisija od predstavnika oba doma koja bi usaglašavala konačan tekst zakona.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Ognjen Tadić je jučer je kazao da će Kolegij Doma zasjedati sutra ujutro kada će biti odlučeno kako će u konačnici izgledati dnevni red sjednice.

Delegati bi, prema predviđenom dnevnom redu sjednice koja je otkazana u martu, trebalo da razmatraju principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Predloženim izmjenama i dopunama uvode se naknade za prijevoz, topli obrok, smještaj i odvojeni život za sudije i tužioce, te određene kategorije stručnog osoblja u pravosudnim institucijama na nivou BiH, utvrđene Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH i odgovarajućim podzakonskim aktima.

Istovremeno se ujednačavaju naknade za regres, koje se sada definiraju na istovjetan način u institucijama BiH.

Između ostalog, trebali bi biti razmatrani i principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prijevozu, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Na delegatskim klupama trebali bi se naći i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: “Upravljanje grantovima u institucijama“, kao i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: “Planiranje budžetskih rashoda u institucijama BiH“, koje je pripremio Ured za reviziju institucija BiH.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*