Obilježava se Svjetski dan Roma: Nužno zaštiti prava najbrojnije manjine u BiH

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine svim Romima čestitaju 8. april, Svjetski dan Roma, a organe vlasti, institucije, zdravstvene i obrazovne institucije, kao i službe matičnih evidencija u Bosni i Hercegovini posjećaju da, ne samo danas, nego svakog dana postoji potreba da se vodi računa o zaštiti i pravima naše najbrojnije nacionalne manjine.

Ombudsmeni zapažaju da su se u posljednjih nekoliko godina u BiH desili značajni pomaci u cilju osiguranja uživanja prava Roma i njihovog uključivanja u društvo, što je prije svega zahtijevalo uspostavu zakonodavnog i institucionalnog okvira.

Ombudsmani ističu da je i dalje potrebno aktivno djelovati u cilju poboljšanja položaja Roma u oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, zdravstvene zaštite, obrazovanja i svih oblika uključenosti u društvene, socijalne, kulturne i političke tokove života.

Oni u saopštenju navode da je potrebno nastaviti i sa primjenom mjera u skladu sa obavezama BiH prema “Dekadi Roma”, uz preduzimanje revizije tih mjera u odnosu na najnovije preporuke UN.

Ombudsmani ističu da nadležne institucije moraju obezbijediti da svi Romi imaju identifikaciona dokumenta, što je preduslov za ostvarivanje prava.

“Posebnu pažnju treba usmjeriti na obrazovanje romske djece obezbjeđivanjem konzistentnosti u implementaciji Akcionog plana za Rome, što uključuje osiguranje besplatnih udžbenika, prevoza u školu i podizanje svijesti o značaju obrazovanja kod Roma”, dodaje se u saopštenju.

80 posto romske djece živi u siromaštvu
World Vision Bosne i Hercegovine, zajedno sa partnerima, udruženjima „Romalen“ iz Kaknja i Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“ iz Visokog, će i ove godine obilježiti 8. april, Svjetski dan Roma.

Tim povodom, raspisan je natječaj za najbolje literarne radove učenika osnovnih škola na području Kaknja i Visokog.

Na natječaju su mogli učestvovati svi zainteresirani učenici od petog do devetog razreda, a literarni radovi su trebali odgovoriti na jednu od slijedećih tema: “Život Roma”, “Kultura i tradicija Roma” i “Predrasude: Da li postoje u našem okruženju?”

Romi su najranjivija manjina u Bosni i Hercegovini koja živi u hroničnom siromaštvu. Društvena isključenost, siromaštvo, nezaposlenost, trgovina ljudima i visoki procenat migracija samo su neki od izazova sa kojima se pripadnici romskih zajednica suočavaju.

Prema UNICEF-ovom izvještaju iz 2013. godine, gotovo 80 posto romske djece živi u siromaštvu.

U protekloj godini, u saradnji sa partnerima, World Vision je proveo projekte stambenog zbrinjavanja Roma, te projekte iz oblasti zdravlja i obrazovanja, od kojih je korist imalo oko 200 romskih porodica, među kojima i više od 500 djece, saopćeno je iz te organizacije.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*