Općini Tuzla 41. 000 KM za sanaciju stambenih objekata

Danas je održan treći sastanak načelnika općina TK sa Vladom TK, kojem su prisustvovali i predstavnici UNDP-a.

Tom prilikom potpisani su i sporazumi o implementaciji sredstava CK FBiH koja su prikupljena u humanitarnoj kampanji za pomoć ugroženim građanima. Sredstva će biti distribuirana u tri kantona. Od prikupljenih 600.000 KM za sanaciju stambenih objekata u TK namjenjeno je 175.000 KM, a sredstva bi trebala biti operativna već naredne sedmice.

Najveći dio sredstava, tačnije 41. 000 KM, dobiće općina Tuzla, s obzirom na broj uništenih i oštećenih objekata. Načelnik općine Tuzla, Jasmin imamović je istakao da je 100 objekata oboreno, a 900 oštećeno tokom prirodnih nepogoda. Čak 300 miliona KM potrebno je samo za sanaciju klizišta. Sredstva za sanaciju šteta općina će morati potražiti kroz projekte koje će upućivati donatorima, a bit će napravljeni i kriteriji za raspodjelu donatorskih sredstava kako bi pomoć došla do onih kojima je najpotrebnija.

Na sastanku se razgovaralo i o Strategiji razvoja TK za period 2016. – 2020. godina, čiju izradu su podržali predstavnici UNDP-a. Istaknut je značaj dijaloga i partnerske interakcije između Vlade TK i i jedinica lokalne samouprave za dalji napredak TK.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*