Tuzla od danas Grad

Odlukom Parlamenta FBiH dosadašnje općine Zenica, Bihać, Široki Brijeg i Tuzla dobile su status gradova, javlja bh. novinska agencija Patria.

Vlada Federacije BiH je u decembru prošle godine utvrdila i uputila Parlamentu FBiH na razmatranje četiri prijedloga zakona kojima se općine Tuzla, Zenica, Bihać i Široki Brijeg uspostavljaju kao gradovi.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH je na sjednici u martu prihvatio nacrte ovih zakona, a oni su danas privaćeni i u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Jasmin Duvnjak, zastupnik u Parlamentu FBiH objasnio je da ukoliko predstavnici Zenice, Bihaća, Širokog Brijega i Tuzle budu imali dovoljno mudrosti i kreativnosti, statusi gradova mogu im donijeti mnogo više međunarodnih projekata i stranog kapitala.

– U administrativnom smislu neće doći do promjena, administrcija će nastaviti raditi skoro kao što je i do sada radila, ali sam status grada, Zenici i ostalim gradovima može donijeti mnogo više stranih investicija nego što se moglo očekivati dok su imali statuse općina  – objasnio je Duvnjak za Patriu.

– Kada se pojavite na međunarodnim projektima onda vas mnogo ozbiljnije gledaju ako imate status grada, umjesto općine, dodao je on, piše Patria.

(NAP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*