Američki senator John McCain: BiH je sjajno napredovala u borbi protiv terorizma

“Američka politika usmjerena je ka podršci Bosni i Hercegovini i njenim građanima, poštivanju njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i podršci u evropskim integracijama”, kazao je McCain na konferenciji održanoj u Američkoj ambasadi.

Dodao je da su Sjedinjene Američke Države izabrale novog predsjednika i da je fasciniran novim pristupom u sektoru sigurnosti, što svakako treba da znači da Bosna i Hercegovina ima podršku glede euroatlanskih integracija.

“Kongres će podržavati aktiviranje MAP-a, koji će konačno dovesti do uključenja BiH u NATO. Želim da pohvalim lidere ove zemlje koji su učinili mnogo u borbi protiv terorizma i drago mi je da je vojska BiH pokazala da je važna za NATO”, kazao je McCain.

Izrazio je nadu će se Bosna i Hercegovina priključiti Evropskoj uniji, “jer bi to za nju najbolje bilo”.

“Mislim da je jako važno primijetiti i znati da je prije nekoliko godina bilo nekoliko terorista koji su došli iz BiH i nekoliko njih koji su uhapšeni ovdje, ali treba primijetiti da je postignut ogroman napredak i da je prošao značajan vremenski period od hapšenja zadnjeg teroriste”, naglasio je senator McCain.

Američki senator McCain razgovarao je sa bh. zvaničnicima o sigurnosnoj situaciji u svijetu i regionu, s posebnim osvrtom na sigurnosnu situaciji u BiH i euroatlantskim integracijama.

Zvaničnici su također razgovarali o učešću građana BiH na stranim ratištima, posebno u Siriji, kao i o dugogodišnjoj krizi u Siriji.

McCain je stigao u glavni grad Bosne i Hercegovine u okviru šire posjete zemljama Balkana, nakon što je prethodnih dana posjećivao zemlje u okruženju.

Bivšeg republikanskog kandidata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država iz Arizone, protukandidata Baracka Obame na predsjedničkim izborima 2008. godine, nakon razgovora u Predsjedništvu BiH u Ambasadi SAD-a ugostila je ambasadorica Maureen Cormack.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*