U napadu na izbjeglički konvoj u Siriji najmanje 39 mrtvih

Najmanje 39 osoba poginulo je u Siriji kada je bomba eksplodirala u blizini autobusa s ljudima evakuisanim iz gradova pod opsadom na sjeveru zemlje, javila je sirijska državna televizija.

Prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava, čije je sjedište u Velikoj Britraniji, u eksploziji na teritoriji pod kontrolom sirijskih pobunjenika poginule su najmanje 24 osobe.

Automobil bomba je eksplodirao južno od grada Alepa u blizini više desetina autobusa s evakuisanim ljudima koji stoje parkirani duže od 30 sati pošto je dogovor o transferu stanovništva obustavljen.

Sirijska državna televizija prikazala je strašne slike razbacanih tijela u blizini autobusa.

Jedan od neimenovanih zvaničnika pobunjeničkih boraca rekao je da je poginulo 20 pobunjenika koji su štitili autobuse i desetine putnika.

Prema dogovoru vlade i pobunjenika o razmjeni stanovništva, jučer je počela evakuacija stanovništva iz četiri grada, iz dva koja su pod opsadom vladinih snaga i iz dva pod opsadom pobunjenika.

Iz oblasti koje su pod opsadom vladinih snaga evakuisano je više od 2.000 stanovnika, aktivista i naoružanih muškaraca.

Pošto vlada i pobunjenici nisu uspjeli da se dogovore o broju naoružanih muškaraca koji mogu da budu evakuisani, dogovor o transferu je obustavljen, a autobusi su ostali na dva različita mjesta u gradu, na teritorijama pod kontrolom neprijateljske strane, javljaju svjetski mediji.

(federalna.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*