Turci na referendumu podržali Erdoganove ustavne reforme

Prema posljednjim informacijama 51,3 posto birača dalo je podršku turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu za ustavne promjene koje bi mu između ostalog omogućile i ostajanje ne poziciji predsjednika sve do 2029. godine. Na drugoj strani, 48,6 posto glasača bilo je “protiv”.

Preliminarni rezultati glasanja:

Za ustavne promjene: 24.681.077 stanovnika (51,3 posto)
Protiv ustavnih promjena: 23.417.320 stanovnika (48,7 posto)

Zanimljivo je da na glasanju Erdogan nije dobio većinsku podršku glasača iz Istanbula, Ankare, Antalye i Izmira. Na drugoj strani, ustavne promjene najviše su podržali stanovnici gradova poput Bayburt, Aksaray i Bingolu.

Riječ o referendumu koji će kao rezultat imati promjenu političkog sistema zemlja na način na da će parlamentarni sistem zamijeniti predsjednički s ciljem, kako navodi Erdogan, modernizacije zemlje.

Screenshot_21
Ustavnim promjenama predviđeno je ukidanje funkcije državnog premijera, povećavanje broja zastupnika u Parlamentu Turske sa 550 na 600 i omogućavanje svih građanima ove zemlje da se sa napunjenih 18 godina kandiduju na izborima.

Predsjedniku Turske bit će date ovlasti da imenuje ministre u vladi, donosi uredbe, vrški odabir viših sudaca i raspušta parlament. U prijevodu, novi sistem ukinut će ulogu premijera i koncentrisati moć u rukama predsjednika čime će kompletna državna birokratija bit stavljena pod njegovu kontrolu.

Po novom ustavu, predsjednik države neće morati napustiti svoju političku stranku, kao što je sada slučaj, a uvest će se i funkcija potpredsjednika države.

Reformama je također predviđeno da se predsjednički i parlamentarni izbori održe zajedno 2019. te da predsjednik ima pravo na dva petogodišnja mandata, ali se u to vjerovatno ne bi računao Erdoganov postojeći mandat.

Mediji prenose da je na referendumu o ustavnim promjena u Turskoj zabilježena izlaznost od 86 posto od ukupnog broja registrovanih birača.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*