Vlada Japana donira BiH 80 vozila nove generacije

Danas će u Sarajevu biti organizirana primopredaja 80 japanskih vozila nove generacije koje vlada Japana poklanja institucijama Bosne i Hercegovine. Stvarni korisnici vozila trebalo bi da budu socijalno ugrožene kategorije stanovništva iz svih krajeva BiH.

Japanska vlada osigurala je 7,2 miliona BAM grant sredstava Vijeću ministara BiH čiji je cilj nabavka 40 vozila koja koriste ekološki čisti dizel i 80 hibridnih vozila za BiH.

Četrdeset vozila “tojota RAV četiri” koja koriste čisti dizel predata su u oktobru prošle godine, a na današnjoj ceremoniji biće preuzeto ostalih 80 hibridnih vozila namijenjenih korisnicima u BiH, tako da će ih ukupno biti donirano 120, saopćeno je iz Ambasade Japana u BiH.

Japan automobile predvidio za socijalno ugrožene kategorije
Ministarstvo civilnih poslova BiH distribuiraće hibridna vozila u 80 institucija u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu.

Korisnici granta su socijalno ugrožene kategorije, kao što su lica za posebnim potrebama i lica trećeg životnog doba.

Ambasada Japana istakla je želju da ovaj projekat bude još jedan simbol prijateljstva BiH i Japana.

Vozila koja koriste ekološki čisti dizel i hibridna vozila su ekološki prihvatljiva. Ona su rezultat dostignuća japanske napredne tehnologije i zato se nazivaju vozila nove generacije.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*