BiH u oktobru domaćin regionalnog zasjedanja Frankofonije

Članica Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini zemalja frankofonskog govornog područja (PSF) Milica Marković kazala je novinarima da je danas u Sarajevu održan sastanak s predsjednikom Frankofonske organizacije za Evropu Jean-Paul Wahlom koji je došao u službenu posjetu delegaciji za frankofoniju u okviru parlamenta BiH.

Razgovarali su o organizaciji i održavanju regionalne manifestacije ove međunarodne asocijacije koja će biti održana u oktobru u Sarajevu.

Marković je navela da BiH trenutno ima status posmatrača u Asocijaciji za frankofoniju na međunarodnom planu, izrazivši nadu da će taj status kasnije prerasti u status članice te asocijacije.

– Ono što je naš zadatak kao delegacije,  jeste da u oktobru prezentiramo BiH, sve njene prednosti, ekonomske i političke kao zemlje u kojoj se izučava i studira francuski jezik. Do tog trenutka mi ćemo kao delegacija obezbijediti brojne izvještaje i informacije vezano i za ekonomsku poziciju BiH – kazala je Marković, dodajući da smatraju da je turizam u BiH vrlo atraktivan za neke frankofonske zemlje, za njihove stanovnike.

S druge strane smatra da je danas učenje i izučavanje francuskog jezika, kulture, zadovoljavajuće u BiH.

– Naša ministarstva, kako s entitetskog tako i s kantonalnih nivoa, su nas obavijestili da ima više škola, odnosno veći broj učenika koji izučavaju francuski jezik, da se na dva univerziteta u Sarajevu i Banjoj Luci studira francuski jezik i književost. Mislimo da je to dovoljan preduslov da BiH bude i ostane članica ove međunarodne asocijacije – navela je Marković.

Po njenim riječima, Parlamentarna skupština frankofonije nema za cilj samo promociju izučavanja i studiranja francuskog jezika i književnosti nego i neke ekonomske i političke aspekte koji se tretiraju i koji se obrađuju na sesijama koje se održavaju, od kojih će jedna biti u BiH.

Predsjednik Frankofonske organizacije za Evropu Jean-Paul Wahl je kazao da frankofonija nije samo francuski jezik.

– Mi ovdje govorimo i o ekonomiji, govorimo o državama koje su kulturno i na svaki drugi način  povezane s francuskim jezikom i kulturom – naveo je.

Istaknuo je da „frankofonija mora biti i politička snaga“, dodajući da ona okuplja različite snage koje rade na ekonomskom i socijalnom razvoju.

Kaže da je sretan zbog uloge koju u okviru Frankofonije igra BiH, kao i zbog toga što će BiH u oktobru biti domaćin regionalnog zasjedanja Frankofonije.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*