Brkić i Bavdaž Kuret o regionalnoj saradnji i evropskom putu BiH

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić razgovarao je danas sa državnom tajnicom Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije Darjom Bavdaž Kuret o bilateralnim odnosima dviju zemalja, regionalnoj saradnji te evropskom putu BiH.

Sagovornici su se na sastanku održanom u Ljubljani složili da su bilateralni odnosi  BiH i Republike Slovenije tradicionalno dobri i prijateljski te izrazili uvjerenje da će dosadašnja dobrosusjedska i uspješna bilateralna saradnja između dvije zemlje biti nastavljena, dalje izgrađivana i ojačana u svim aspektima.

Brkić i Bavdaž Kuret su pozdravili dosadašnje susrete na visokom i najvišem nivou i razgovore na marginama multilateralnih skupova, koji potvrđuju da su dvije države posvećene razvoju najboljih mogućih odnosa i što boljoj regionalnoj saradnji.

Zamjenik Brkić istaknuo je da prijateljski i srdačni politički odnosi predstavljaju dobar temelj za jačanje postojećih i daljnje razvijanje ekonomskih odnosa.

Izrazio je očekivanje da će u narednom razdoblju, realizacijom najavljenih i započetih aktivnosti, biti nastavljen pozitivan trend izravnih stranih investicija iz Republike Slovenije. Također je naglasio zainteresiranost BiH za unapređenje saradnje u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, klimatskih promjena, nafte i naftnih derivata i građevinske industrije te izrazio interes za nastavak organiziranja poslovnih susreta privrednika dvije države.

Također, informirao je sagovornike o napretku BiH na putu ka evropskim integracijama, ističući prošlu godinu kao izuzetno uspješnu u ovom procesu te zahvalio Sloveniji na pruženoj podršci posebno prilikom razmatranja zahtjeva naše zemlje za članstvo u Europskoj uniji (EU) na sastanku Vijeća za opće poslove.

Naglasio je opredijeljenost BiH daljnjem jačanju regionalne saradnje i daljnjem unapređenju dobrosusjedskih odnosa, kao i saradnji na području Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU.

Državna tajnica Bavdaž Kuret je naglasila da Slovenija podržava napore koje BiH čini u procesu priključenja EU, uz napomenu da je ispunjavanje Upitnika Europske komisije biti prva provjera funkcioniranja mehanizma koordinacije. Kazala je da će Slovenija i dalje ostati advokat regije, ali i BiH na putu ka EU.

Izrazila je nadu da će BiH donijeti energetsku strategiju po uzoru na Okvirnu strategiju prometa BiH te predložila uspostavu mješovite komisije za ekonomsku suradnju dvije zemlje u cilju jačanja i unapređenja saradnje BiH i Slovenije, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*