Set zakona o povećanju akciza po skraćenoj, a ne hitnoj proceduri

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odlučili su danas da  set zakona kojima se predviđa povećanje akciza na naftu i naftne derivate te lož-ulje za 15 feninga neće biti razmatrani po hitnoj proceduri, ali će se o njima izjašnjavati po skraćenoj proceduri.

U skraćenoj proceduri zakoni prolaze komisijsku fazu donošenja uz mogućnost ulaganja amandmana.

Zakone su po hitnoj proceduri podržali ranije delegati Doma naroda PSBiH, a povećanje prihoda od akciza, ukoliko poslanici prihvate set zakona po skraćenoj proceduri, bilo bi korišteno za izgradnju cesta i autocesta.

Usvajanje tih zakona jedan je i od uvjeta za nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), odnosno to je uvjet da bi BiH uspješno prošla prvi pregled u okviru Proširenog aranžmana i bila joj doznačena tranša od oko 155 miliona KM.

Vijeće ministara predložilo je hitnu proceduru zbog rokova definiranih u Pismu namjere s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a osim akciza trebalo je izmijeniti po hitnoj proceduri o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

19 poslanika glasalo za hitnu proceduru usvajanja seta zakona o akcizama

Nakon što su poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili da se o setu zakona o akcizama izjašnjavaju po hitnom postupku, odlučili su da će oni biti razmatrani po skraćenom zakonodavnom procesu.

Za hitnost procedure za izmjene zakona o akcizama glasali su poslanici Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović, Amir Fazlić, Nermina Kapetanović, Asim Sarajlić i Hazim Rančić, te poslanici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Borjana Krišto, Predrag Kožul, Monika Tomić i Nikola Lovrinović.

Također “za” su glasali i poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miroslav Milovanović, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Staša Košarac, Milica Marković i Nikola Špirić, kao i poslanici Saveza za bolju budućnost (SBB) Mirsad Đonlagić, Damir Arnaut, Mirsad Isaković i Fehim Škaljić.

Protiv hitne procedure glasao je poslanik SDA Salko Sokolović te nezavisni poslanik Senad Šepić, koji je također bio zastupnik SDA i poslanik te stranke u Domu.

Također, poslanici Srpske demokratske stranke (SDS) odbili su hitnu proceduru. Protiv nje su glasali Mladen Bosić, Aleksandra Pandurević, Đorđo Krčmar, Nenad Lalić i Borislav Bojić te nezavisni poslanik Jovan Vukovljak i Momčilo Novaković (NDP) koji su u koaliciji Saveza za promjene (SzP).

Za hitnu proceduru nisu bili ni poslanici Demokratske fronte (DF) Željko Komšić, Damir Bećirević, Mensura Beganović, Maja Gasal-Vražalica i Hanka Vajzović te poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović i Saša Magazinović.

Protiv hitne procedure glasali su još i poslanik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Zaim Backović, poslanik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić te poslanica HDZ-a 1990 Diana Zelenika.

Suzdržani su bili poslanici SDA Šemsudin Mehmedović i Sadik Ahmetović, dok sjednici nisu prisustvovali Sefer Demirović (SDA) i Mirsad Mešić (SDP).

Vijeće ministara predložilo je hitnu proceduru zbog rokova definiranih u Pismu namjere s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a osim akciza trebalo je izmijeniti po hitnoj proceduri o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Dodatni prihodi od akciza bili bi utrošeni za izgradnju autocesta i cesta, a ovim bi se omogućilo aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Kuvajtskim i OPEC fondom te nastavak aranžmana s MMF-om.

Mehmedović: Prilika da se u skraćenoj proceduri amandmanski djeluje

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović je, nakon što nije prihvaćeno razmatranje izmjena Zakona o akcizama po hitnom postupku, izjavio novinarima da nije bio spreman podržati takvo zakonsko rješenje u hitnoj roceduri, s obzirom na to da nije bilo raspoloženja da se usvoji minimum zaključaka kojima bi se zaštitili građani BiH od novog vala poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

– Prema tome, prilika je da se u skraćenoj proceduri amandmanski djeluje i da se ono što smo tražili u zaključcima ugradi u zakon – kazao je Mehmedović koji je, zajedno sa Sadikom Ahmetovićem, bio suzdržan prilikom glasanja o hitnoj proceduri.

Na novinarsko pitanje da li očekuje sankcije Stranke, odgovorio je da što se tiče sankcija  Stranke, to njega najmanje zanima, zato što mu je, kako je kazao „preči stav mog naroda nego mog lidera“.

Pandurević: Ostat će ‘sačuvani džepovi’ građana

Predsjedavajuća Kluba poslanika Srpske demokratske stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević je, nakon što nije prihvaćeno razmatranje izmjena Zakona o akcizama po hitnom postupku, izjavila novinarima da danas za građane BiH imaju dvije dobre vijesti, posebno za građane RS-a.

– Prva dobra vijest je da će ostati sačuvani njihovi ‘džepovi’ od onih koji neodgovorno upravljaju budžetima i javnim sredstvima i koji kad im god zafali para zavuku ruku u džep građana ove zemlje – kazala je Pandurević.

Po njenim riječima, druga dobra vijest za građane RS-a jeste što su danas „konačno pale maske i SNSD je pokazao pravo lice“.

–  Mislim da ste i vi bili svjedoci simbioze Staše Košarca i Šefika Džaferovića i međusobnih komunikacija i konsultacija. Juče su ‘smjenjivali’ Šefika Džaferovića, a danas su u simbiozi koju smo svi vidjeli. Pokazalo se licemjerstvo i jeftino politikanstvo SNSD-a – naglasila je Pandurević.

Magazinović: Poskupljenje goriva nema nikakve prateće mjere

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović (SDPBiH) je, nakon što nije prihvaćeno razmatranje izmjena Zakona o akcizama po hitnom postupku, izjavio novinarima kako je očigledno da je Parlament još jednom odbio da poklekne pred pritiscima i odobri poskupljenje goriva od 10 KM po rezervoaru.

– Tim prije, što takvo poskupljenje apsolutno nema nikakve prateće mjere, budući da je više nego evidentno da će takvo poskupljenje pratiti i lančani efekt poskupljenja roba i usluga – naveo je on.

Istaknuo je da, osim toga, sam pristup Vijeća ministara BiH nije bio odgovarajući, „nisu razgovarali sa poslanicima, nisu branili svoj prijedlog, nego su to umjesto njih radili predstavnici međunarodne zajednice“.

– Narod nije glasao ni za MMF, ni za strane ambasadore, nego za domaće političare i oni trebaju preuzeti odgovornost i braniti svoje projekte – kazao je Magazinović.

Majkić: Udar na BiH i oba njena entiteta

Poslanica  u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić (SNSD) je, nakon što nije prihvaćeno razmatranje izmjena Zakona o akcizama po hitnom postupku, izjavila novinarima da je to udar i na BiH i na oba njena entiteta i na sva tri konstitutivna naroda i njene građane.

– Ako ova odluka nije donesena, to nije samo pitanje donošenja odluke  MMF-a vezano za drugu tranšu kredita. Ovo je znak ostalim finansijskim organizacijama da tako isto nastupe prema BiH – smatra Majkić.

Po njenim riječima, to što nije usvojen hitan postupak, to znači da ne može stići na odlučivanje MMF-u.

– Skraćena ili redovna procedura su isto, jer mislim da se danas i sutra završava zasjedanje MMF-a i naši predstavnici tamo su mogli da obavijeste da je odluka donesena i da se u tom smislu odredi i MMF – kazala je Majkić.

Dodala je da je strašno ovo što se dogodilo i da ćemo posljedice svi uskoro osjetiti.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*