Širom svijeta marševi u znak podrške nauci

Više hiljada ljudi okupilo se danas u Australiji i na Novom Zelandu u cilju podrške nauci, na prvim od 500 planiranih marševa širom svijeta najavljenih u jeku zabrinutosti zbog sve većeg broja “alternativnih činjanica”.

Demonstracije Marš za nauku organizovane su zbog pojačanog straha uslijed, kako mnogi smatraju, političkog napada na činjenice i dokaze.

Učesnici protesta u Sydneyu su, noseći bijele laboratorijske mantile i transparente “Bez nauke, to je samo fikcija”, pozvali političare da podrže naučnu zajednicu.

Marševi u znaku podrške nauci biće održani i u Brazilu, Japanu, Meksiku, Nepalu, Nigeriji, Južnoj Koreji i mnogim evropskim državama.

U našem regionu, marševi će se održati u Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu i Podgorici.

Ideja za organizaciju sarajevskog marša došla je od Bojana Šošića, bh. psihologa sa bogatom internacionalnom karijerom, i Jelene Kalinić, biologa, autora naučnog bloga Quantum of Science, sredinom marta.

Marš treba ukazati na značaj nauke i položaj naučnika u našoj zemlji, značaj finansiranja naučnih istraživanja i podržavanja talentovanih i vrijednih studenata, te na opasnost od pseudonaučnih i antinaučnih stavova po cjelokupno čovječanstvo. Marš je jedna od prvih stepenica borbe za dignitet naučnika i nauke, te za bolje obrazovanje, naročito ono u sferi prirodnih nauka.

Mirna šetnja trotoarom je zakazana za 22.4.2017. na Dan planete Zemlje, u 12h, sa početkom  maršrute ispred Prirodno-matematičkog fakulteta. Predložena ruta je PMF – Vilsonovo šetalište – Zemaljski i Historijski Muzej – Filozofski fakultet-Marijin-Dvor.

(federalna.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*