Po 18 godina za 2 krivična djela razbojništva na području Lukavca

Kantonalni sud Tuzla je  danas, nakon održanog glavnog pretresa po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona,  donio i objavio prvostepenu presudu za Salbina Šiljegovića (34) i Enisa Korlatovića (30), nastanjeni u Lukavcu, i izrekao im jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od po 18 godina  za dva krivična djela razbojništva, a prilikom izvršenja jednog razbojništva od  povreda je preminuo osamdesetsedmogodišnjak iz mjesta Rosulje kod Lukavca.

Podsjećamo, Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je krajem maja 2016. godine podiglo optužnicu protiv pomenutih zbog dva krivična djela razbojništva počinjena u februaru i martu 2016. godine na području općine Lukavac.

U prvoj tački optužnice Šiljegović i Korlatović se terete da su 23. februara 2016. godine u mjestu Rosulje kod Lukavca, kao saučesnici i u cilju pribavljanja imovinske koristi ušli u kuću u kojoj je sam živio osamdesetsedmogodišnjak, vezali mu ruke i noge, zapušili usta, te mu rukama, nogama i drvenom stolicom zadali veći broj udaraca po cijelom tijelu, a nakon toga mu otuđili 1.200 KM i mobitel, te ga u kući ostavili zavezanog. Oštećeni je od posljedica povreda preminuo 15. marta 2016. godine.

U drugoj tački optužnice se Šiljegoviću i Korlatoviću stavlja  na teret da su 7. marta 2016. godine u večernjim satima u mjestu Bokavići kod Lukavca,  kao saučesnici, maskirani  i naoružani  ušli u porodičnu kuću, gdje su uz prijetnju pištoljem od vlasnika tražili novac. Vlasnik je pružio otpor,  prilikom čega je optuženim skinuo maskirne kapuljače s glave, ali su ga savladali,  vezali i više puta ga drškom pištolja udarili u glavu nanijevši mu tjelesne povrede, te od oštećenog  otuđili novac, lične dokumente, tri mobitela, bankovne kartice i oštetili ga za iznos  veći od 1.000 KM, te ga zavezanog ostavili u kući.

Optuženim je Sud, na prijedlog tužioca,  produžio mjeru pritvora za 9 mjeseci.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*