Sutra protestna šetnja: Saveza sindikata RS-a izložen pritisku

Savez sindikata Republike Srpske (RS) organizovaće sutra, 1. maja, u okviru obilježavanja Međunarodnog praznika rada, mirnu protestnu šetnju u Banjoj Luci. Predsjednica Sidnikata Ranka Mišić izjavila je da su sindikalci, uoči najavljene šetnje, izloženi pritiscima.

Mišić je kazala da će protestnom šetnjom izraziti nezadovoljstvo položajem radnika u RS-u zbog neprimjenjivanja radno-pravnog zakonodavstva.

Na skupu se očekuje učešće nekoliko hiljada radnika.

Nakon protestne šetnje od glavnog banjalučkog trga, kolona će proći ispred zgrada Narodne skupštine i Vlade RS-a, a učesnicima protesta će potom u Parku „Mladen Stojanović“ biti pročitan prvomajski proglas, kako je navela Mišić, upućen onima koji nisu osigurali uslove da radnici mogu da slave praznik rada.

Simbolično, učesnici protesta su pozvani i na „solo prvomajski pasulj“, koji će dijeliti u tom banjalučkom parku.

“To će biti poruka ‘opasuljite se'”, kazala je danas Mišić u Banjoj Luci.

Ističući da sindikalci trpe pritiske, Mišić je izrazila nezadovoljstvo, jer je policija u Banjoj Luci, navela je, po prvi put tražila da im plate osiguranje protestne šetnje.

Sindikat je dobio predračun od policije da uplate 3.080 KM za 77 policijskih službenika koji bi, po procjeni Policijske uprave Banja Luka, trebali da osiguravaju taj javni skup.

Mišić je dodala da su morali da plate taj iznos kako im skup ne bi bio zabranjen, iako oni nisu tražili policijsko osiguranje.

Iz Policijske uprava Banja Luka saopštili su da, prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja, troškove angažovanja pripadnika policije na osiguranju skupa snosi organizator.

Predsjednica Saveza sindikata RS pozvala je banjalučku policiju da kaže ko je još platio osiguranje protestnih šetnji i drugih sličnih skupova.

“Nikada ni jedan sindikat nije dobio zahtjev da plati ovaj skup i ovo sam doživjela kao lični pritisak”, kazala je ona.

Mišić je odbacila je ponudu Socijalističke partije RS da oni plate te troškove, te ih pozvala da smjene svog ministra, u resoru rada, Milenka Savanovića i time pokažu da su istinski zastupnici radnika i njihovih prava.

Mišić je dodala da je odluku o protestima za 1.maj, kojih ranijih godina i nije bilo u RS-u, donijelo Generalno vijeće Saveza sindikata RS-a, na prijedlog svog predsjedništva.

U Savezu sindikata RS-a ovog ljeta očekuje se izbor novog rukovodstva.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*