Dodatne kalorije u čaju i kafi

Ako svakodnevno pijete čaj ili kafu, nema razloga da strahujete od povećanja tjelesne težine jer su ovi napici gotovo beskalorični, ali ukoliko u njih dodajete mlijeko, šećer ili šlag, unosite dodatne kalorije.
Naučnici u Americi radili su istraživanje tokom koga su ustanovili da 68% konzumenata kafe i 33% potrošača čaja piju ove napitke s dodacima.

U poređenju s osobama koje piju crnu i gorku kafu, oni koji joj dodaju šećer ili mlijeko, u organizam svakodnevno unose 69% više, objavili su naučnici u časopisu “Public health”. Oni koji piju čaj s mlijekom ili šećerom svakodnevno konzumiraju 43% više kalorija od onih koji ga piju bez dodataka.

Iako se broj kalorija koje se na taj način unose u organizam ne čini velikim, postepeno može dovesti do povećanja tjelesne težine, upozorio je voditelj studije Ruopeng An, sa univerziteta Illinois. Tokom istraživanja, korišteni su podaci iz ranijih studija kojima je obuhvaćeno više od 13.000 konzumenata kafe i više od 6.200 osoba koje su svakodnevno pile čaj.

Pokazalo se da većina onih koji piju kafu u ovaj napitak dodaju šećer, mlijeko ili šlag. Ljubitelji čaja češće su dodavali šećer, med ili punomasno mlijeko. U oba slučaja većina kalorija dolazi iz šećera, a potom iz mliječnih masti, prenose Nezavisne.

Savjet naučnika i nutricionista je da pripazite šta dodajete u kafu ili čaj. Ako te napitke nikako ne možete piti bez mlijeka i šećera, onda nemojte piti više od jedne šoljice dnevno.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*