(Video) Neujednačena prava porodilja u FBiH, najgore u Hercegovačko – neretvanskom, a najbolje u Sarajevskom kantonu

Sastanak sa predstavnicima nevladinog sektora i donosiocima odluka o temi ˝Porodiljske naknade – prijedlozi i riješenja˝ održan je danas u Tuzli. Sastanak je organizovalo Udruženje Žene ženama Sarajevo u saradnji sa Udruženjem „Zemlja djece u BiH“ Tuzla.

Ovaj događaj je dio kampanje (Ne)diskriminacija porodilja u FBiH, čiji je cilj pronalaženje načina za otklanjanje neujednačenosti federalnih i kantonalnih propisa. Najbolji status imaju porodilje u Sarajevskom kantonu, a najgora situacija je u Hercegovačko – neretvanskom kantonu. Kada je u pitanju TK u javnom sektoru porodiljske naknade realiziraju se u iznosu od 90 posto od prosječne plate korisnice u posljednji 6 mjeseci. Ovaj iznos utvrđuje Centar za socijalni rad i na osnovu toga poslodavac isplaćuje naknadu porodiljama. Polodavcima se refundiraju sredstva, ali ta sredstva kasne u prosjeku po godinu dana zbog ograničenih budžetskih mogućnosti.

Problem imaju porodilje zaposlene u privatnom sketoru ali i one nezaposlene. Ono što bi moglo riješiti problem je formiranje Fonda za porodicu na nivou Federacije, prekompozicijom doprinosa za zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti. Tako bi se mogla obezbijediti ujednačenost isplata za zaposlene i nezaposlene porodilje u svim kantonima.

Pomoćnik Federalnog ministra rada i socijalne politike Miroslav Jurešić danas je naglasio da je u pripremi  i Zakon o podršci porodicama sa djecom, koji bi trebao na jedinstven način urediti ovo pitanje na teritoriji čitave Federacije.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*