Cvijanović-Wigemark: Žaljenje zbog neusvajanja izmjena Zakona o akcizama

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnikom Evropske unije u BiH Lars-Gunnar izrazili su žaljenje zbog neusvajanja seta finansijskih zakona u Predstavničkom domu parlamenta BiH, a prije svega izmjena Zakona o akcizama, što je predstavljalo jednu od obaveza iz Reformske agende, te uslova za zaključenje novog aranžmana s MMF-om.

Na sastanku u Banjoj Luci, Cvijanović je još jednom podsjetila da je Vlada RS-a sve svoje predviđene obaveze realizovala, te istakla „da odgovornost za zastoj u realizaciji Reformske agende, te nezaključivanje novog aranžmana sa MMF-om, stanuje isključivo na adresi institucija BiH u Sarajevu”, saopćeno je iz entitetske vlade.

Pozitivnim su ocijenili finalizaciju uspostavljanja svih tijela predviđenih usaglašenim sistemom koordinacije procesa evropskih integracija, te podvukli potrebu što hitnijeg objedinjavanja odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, a koje su prethodno izradile nadležne institucije sa svih nivoa vlasti u BiH.

Cvijanović je istakla da sve zajedničke aktivnosti u oblasti evropskih integracija, uključujući i objedinjavanje odgovora na Upitnik Evropske komisije, moraju da se realizuju isključivo u okviru tijela sistema koordinacije i u skladu sa njegovim procedurama i pravilima.

Naglasila je da bilo kakve jednostrane aktivnosti institucija BiH ili pokušaji nametanja pravila ponašanja i prakse koji su izvan ili u suprotnosti sa dogovorenim sistemom koordinacije, za Vladu RS-a nisu prihvatljivi.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*