Italijanski sud prihvatio kaznu: Kapetanu Costa Concordije 16 godina zatvora

Najviši sud u Italiji prihvatio je kaznu zatvora od 16 godina izrečenu kapetanu kruzera Costa Concordia koji se prevrnuo 2012. godine pri čemu je poginulo 32 ljudi. Današnja presuda označila je kraj žalbenog procesa.
Bivši kapetan Francesco Schettino proglašen je krivim 2015. godine za uzrokovanje fatalne nesreće kruzera i osuđen na 16 godina zatvora. On će kaznu služiti u rimskom zatvoru Rebibbia, kazao je njegov advokat, a prenosi BBC.

Schettina je još 2015. godine sud proglasio krivim za ubistvo iz nehata, izazivanje pomorske nesreće i napuštanje broda. Kruzer kojim je upravljao udario je u stijene toskanskog otoka Giglio i potonuo, a Schettino je dobio nadimak “kapetan kukavica” nakon što je obalska straža objavila snimak na kojem bježi u čamcu za spašavanje.

Za to vrijeme na evakuaciju je čekalo više od 4.000 putnika.

Tužioci su izjavili da se kruzer previše približio otoku kada je Schettino odlučio svojim vještinama impresionirati plesačicu Domnicu Cemortan, koja je bila s njim za kormilom. Ipak, kapetan je insistirao da je imao problem u komunikaciji sa indonezijskim kormilarom.

Sudsku presudu pozdravio je advokat koji zastupa porodice žrtava i rekao da je pravda zadovoljena.

Kazna od 16 godina zatvora uključuje 10 godina za ubistvo, pet za izazivanje brodoloma i godinu za napuštanje broda prije putnika i ostalih članova posade. Mjesec zatvora je dobio za laganje vlastima nakon brodoloma.

Kompanija Costa Crociere, koja je bila vlasnik broda, pristala je platiti kaznu od milion eura i tako izbjeći potencijalne krivične prijave.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*