Brammertz i Tadić sa žrtavama, predstavljena strategija rada na predmetima ratnih zločina

Nekoliko desetina predstavnika udruženja žrtava svih nacionalnosti iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, imali su priliku direktno se sastati s glavnim tužiteljima i informirati o aktuelnostima u vezi s radom na predmetima ratnih zločina.
V.d. glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić i glavni tužitelj pri MKSJ/MMKS Serge Brammertz razgovarali su s predstavnicima udruženja žrtava svih nacionalnosti iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo BiH i tužiteljstvo pri MKSJ, otvoreni su za suradnju s porodicama žrtava, u otvorenom razgovoru i direktnom susretu, kao prema posebno osjetljivoj kategoriji stanovnika i građana BiH, na čije porodice su počinjeni ratni zločini ostavili teške i neizbrisive posljedice.

Predstavnici žrtava mogli su dužnosnicima tužiteljstva prenijeti poruke iz svojih lokalnih zajednica, koje su se najčešće odnosile na potrebe za procesuiranje pojedinaca odgovornih za počinjene zločine, kao i ukazati na potrebu provođenja aktivnosti na traženju i identifikaciji nestalih.

Na sastanku je sudjelovalo više tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, koji rade na predmetima koji se odnose na određena područja,  kako bi mogli dati odgovore na konkretna pitanja predstavnika udruženja  žrtava.

V.d. glavna tužiteljica Gordana Tadić, predstavnike žrtava upoznala je s radom Tužiteljstva BiH na predmetima ratnih zločina, kao i na aktivnostima izmjene Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina u koje je uključeno Tužiteljstvo BiH, te drugim aktivnostima koje se provode, kako bi se stvorili uvjeti za što brži rad na predmetima ratnih zločina u narednom periodu.

Osim sastanka s predstavnicima populacije žrtava, održan je i radni sastanak v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić i glavnog tužitelja MKSJ Sergea Brammertza, na kojem je razgovarano o aktuelnim pitanjima vezanim za procesuiranje predmeta ratnih zločina, kako u BiH tako i u regionu, te prevazilaženju poteškoća u procesuiranju koje se pojavljuju u praksi, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*