Sarajevo: Veliki broj žena u BiH živi u siromaštvu, na margini društva

U Sarajevu je danas predstavljen projekat pomoći ženskim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava žena, a koje djeluju u manjim sredinama. Fondacija za osnaživanje žena svakoj od njih donirala je oko 1.000 konvertibilnih maraka.

Ove organizacije realizovale su radionice i kampanje u okviru kojih su pomagale ženama, upoznale ih s njihovim pravima, te ih obrazovale i osnažile sa ciljem da se više aktiviraju u svojim sredinama.

Gotovo sve žene sa kojima su u protekle dvije godine sarađivali trebalo je upoznati s njihovim osnovnim ljudskim pravima, rečeno je prilikom današnje prezentacije.

Kroz projekat je prošlo oko 40 ženskih organizacija, njih 33 iz područja koja su bila pogođena poplavama, a Fondacija je radila i na unapređenju uslova života žena u sredinama poput zatvora u Tuzli.

Danas je predstavljen i film “Agenda Dva – Žena u BiH” koji sadrži priče 4 organizacije iz BiH koje govore o stvarnom životu i stvarnim potrebama žena iz ruralnih područja – žena koje se suočavaju sa nasiljem i koje obrazovanjem žele doći do svojih prava.

(BHRT/Foto: klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*