Mogerini: Kulturna raznolikost je u srcu Evrope

Danas se obilježava Međunarodni dan kulturne raznolikosti. Ovaj datum proglašen je u novembru 2001. godine kada je generalna skupština UNESCO-a usvojila Univerzalnu deklaraciju o kulturnoj raznolikosti.

Cilj obilježavanja ovog datuma je produbljivanje razumijevanja i širenje svijesti o važnom odnosu kulture i razvoja. U obrazloženju se navodi kako kulturološka raznolikost treba biti pokretačka snaga razvoja, temeljenog na toleranciji, međusobnom poštovanju, razumijevanju i prihvatanju.

Tim povodom visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost i potpredsjednica Evropske komisije Federika Mogerini izjavila je da je kulturna raznolikost u srcu Evrope, saopšteno je iz Brisela.

“Jedinstvo u raznolikosti je naš moto, jer Evropa nikada nije bilo samo jedno, nego mnogo više”, rekla je Mogerini.
Ona je poručila da je kultura raznolikosti i predanosti dijalogu ono što je pomagalo Evropi da se 60 godina suočava sa izazovima i promjenama i ostvaruje napredak.

“Danas EU želi zaštititi i pomoći kulturnu raznovrsnost kod kuće i širom svijeta. Integracija kontinenta kojim su nekad harali ratovi ne može značiti unifikaciju kulture. Naprotiv. Čuvanje kulturne raznolikosti je naš način da stvaramo globalni poredak zasnovan na miru, vladavini prava, slobodi izražavanja, međusobnom razumjevanju i ljudskim pravima”, navela je Mogerini.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*