Vijeće ministara BiH: Arif Nanić novi direktor IDDEEA-e

Vijeće ministara BiH imenovalo je  Arifa Nanića za novog direktora IDDEEA-e.Usvojeni i ključni dokumenti potrebni za uvođenje 4G mreže u BiH.  Realizirano 29 (od ukupno 72) mjera iz Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz Izvještaja o BiH za 2016. godinu.Plate u institucijama BiH ostaju iste:osnovica plate 475,69 KM i  regres od 300 KM.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva civilnih poslova o provedenom postupku za izbor direktora Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine i za direktora imenovalo Arifa Nanića, kao najboljeg kandidata nakon provedene procedure javnog konkursa.

Uskoro uvođenje 4G mreže u BiH?
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donijelo je Odluku o usvajanju Politike sektora elektronskih telekomunikacija Bosne i Hercegovine za period 2017. – 2021. i Akcionog plana za njenu realizaciju, što je ključni preduvjet za uvođenje 4G mreže i veću brzinu interneta u Bosni i Hercegovini.

Cilj je Bosnu i Hercegovinu približiti razvijenim zemljama svijeta te omogućiti bh. građanima bolje usluge. Razvijene telekomunikacione mreže i usluge predstavljaju uvjet za razvoj informacionog i društva znanja, što će u konačnici utjecati na daljnji ekonomski razvoj zemlje.

Realizirano 29 mjera iz Akcionog plana
Na prijedlog Direkcije za evropske integracije, usvojrn je Prvi kvartalni izvještaj o provedbi mjera iz Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz Izvještaja o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu, koji će biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH i Evropskoj komisiji.

U prva tri mjeseca ove godine realizirano je 29 mjera, dok je osam u fazi realizacije ili 51 posto realiziranih i mjera u realizaciji, od ukupno 72 mjere koje su planirane za realizaciju u prvom kvartalu ove godine. Dodatno je realizirano 11 mjera planiranih za realizaciju izvan ovog izvještajnog perioda.

Na državnom nivou, između ostalog, sačinjen je prvi nacrt Strateškog okvira za reformu javne uprave, usvojeni su Strategija razvoja sistema internih finansijskih kontrola u institucijama BiH, Akcioni plan za provođenje Strategije za reformu sektora pravde, Akcioni plan za obuku novinara i medijskih profesionalaca te su pokrenute aktivnosti u pogledu prelaska u II fazu digitalizacije. Istovremeno su započete aktivnosti za provođenje 170 mjera, koi tek treba da se realizira.

Akcioni plan, koji će biti proveden na svim administrativnim nivoima u BiH, nakon današnjeg ažuriranja, sadrži 527 mjera s rokom realizacije u 2017. godini i prva dva mjeseca 2018. godine.

Plate u institucijama BiH- ostaju iste
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo je pojedinačne odluke o visini osnovice za obračun plaće i o visini regresa zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine za 2018. godinu.

Osnovica plaće, u skladu s politikom Vijeća ministara BiH o ograničavanju javne potrošnje na plaće i naknade zaposlenih u institucijama BiH, iznosit će 475,69 KM i nepromijenjena je od 2012. godine, kao i regres koji iznosi 300,00 KM.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*