Danielsson: Fokus realizacija Reformske agende

Generalni direktor Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christian Danielsson izjavio je Banjoj Luci da je važno da bh. vlasti zadrše pažnju na realizaciji Reformske agende, te da na tom putu je važan i zakon o akcizama, koje su osnova za infrastrukturne projekte iz te agende.

Akcize su važne za finansiranje važnih infrastrukturnih projekata, bilo da je riječ o sredstvima koja će doći od MMF-a i Evropske banke za obnovu i razvoj ili drugih, istakao je Danielsson.

Ukazao je da je neophodno unapređenje trasportne infrastrukture u BiH.

-Zato je važno da se nastavi pažnja na ovim projektima, jer će to dati mogućnost da se fokusirate na neke naredne korake, a to bi bila reforma javne uprave, borba protiv korupcije i bilo koji drugi element ove važne agende, naglasio je Danielsson, ističući da će time BiH ubrzati svoj evropski put i poslati pozitivan signal za privlačenje investicija.

Nakon što je prisustvovao konferenciji kojom će zvanično biti obilježen početak projekta podrške parlamentima u BiH koji finansira Evropska unija (EU), generalni direktor Danielsson je ukazao da evropski proces ne treba da vodi podjelama, već uključivanju svih strana.

-Projekt nadograđuje kapacitete parlamenata za međusobnu kooridnaciju o svim važnim pitanjima koja će pojaviti tokom usklađivanja zakonodavstva, rekao je Danielsson ističući da zakonodavna tijela imaju veoma važnu ulogu na evropskom putu.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović je istakao da će svi parlamenti biti obuhvaćeni ovim projektom, a vodit će ga parlament Mađarske.

Zahvalio je predstavnicima EU na podršci ovom jednogodišnjem projektu, koji vodi ostvarivanju cilja kojim želi ići BiH, a to je EU.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*