Tramp sa palestinskim predsjednikom Abasom: Mir je naš izbor

Američki predsjednik Donald Tramp sastao se sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, posljednjeg dana posjete Bliskom Istoku. Palestinci su, uoči Trampovog dolaska, održali proteste u Gazi i na Zapadnoj obali.

Nakon posjeta Saudijskoj Arabiji i Izraelu, predsjednik SAD-a jutros je stigao u Betlehem na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje ga je primio palestinski predsjednik Mahmud Abas.

Predsjednik SAD Donald Tramp najavio je danas da će učiniti sve kako bi pomogao Izraelcima i Palestincima da postignu mirovni sporazum.

“Mir je izbor koji moramo napraviti svaki dan i Sjedinjene Američke Države su tu da pomognu da se taj san ostvari”, rekao je Tramp na konferenciji za novinare sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.
On je ocijenio da ako Izrael i Palestinci mogu da sklope mir, on će se proširiti na cijeli region i izrazio nadu da Amerika može pomoći da izglade svoje dugogodišnje razlike.

“Ako Izraelci i Palestinci mogu da sklope mir, počeće proces mira širom Bliskog istoka”, rekao je Tramp, ocijenivši da “bi to bilo zadivljujuće dostignuće”, prenosi agencija Asošiejted pres.

Abas je izrazio spremnost da bude Trampov partner u pokušaju da se postigne bliskoistočni mirovni sporazum na osnovu koga bi se osnovala dražava Palestina na teritorijama koje je Izrael okupirao prije pola vijeka.

Tramp je juče, tokom boravka u Jerusalemu, kada se sastao sa izraelskim zvaničnicima, naglasio jake veze između Sjedinjenih Američkih Država i Izraela.

Predsjednik SAD-a poslijepodne se vratio u Jerusalem i posjetio Muzej holokausta “Jad Vašem” i učestvovao u ceremoniji u Holu sjećanja, izjavivši da “riječi ne mogu opisati bezdan zla holokausta” koji je doveo da ubistva šest miliona Jevreja.

On je nazvao taj period “najmračnijim časom istorije”, ocijenivši da je jedini način da se spriječi ponavljenje te agonije “nikada ne ćutati pred licem zla”.

Tokom ceremonije američki predsjednik je ponovo zapalio vječni plamen i, sa suprugom Melanijom položio vjenac na kamenu ploču ispod koje je pokopan pepeo žrtava nacističkih logora smrti.

Dvodnevna posjeta Izraelu i palestinskim teritorijama dio je Trampove prve predsjedničke inostrane turneje. U nastavku turneje Tramp bi trebao posjetiti i Vatikan, gdje će se sastati sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*