Haški tribunal ne dozvoljava Mladiću liječenje u Rusiji, odbrana se žali

Odbrana nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića,koji je 16 godina bio u bjekstvu a sudi mu se za ratni zločin u BiH, uložila je žalbu na odluku Haškog tribunala, jer ga nije pustio na liječenje u Rusiju.

Odbrane je u žalbi, koju je danas objavio Haški tribunal, zatražila da Apelaciono vijeće preinači prvostepenu odluku i omogući Mladiću adekvatno liječenje.

Ističe i da je raspravno vijeće na netačnim zaključcima i činjenicama zasnovalo odluku o odbijanju da ga pusti na privremenu slobodu zbog liječenja.

Mladićevi branioci ocijenili su da sudije nisu na pravi način vrednovale garancije Rusije da će se Mladić, ako bude pušten, vratiti u Hag kada ga sud pozove, prenose beogradski mediji.

Oni su naveli da sudije nisu na pravi način razmotrile trenutno Mladićevo zdravstveno stanje, ignorišući nalaze vještaka koje su angažovali branioci, pogrešno se oslanjajući na analizu generalovog ponašanja dok je bio u bjekstvu.

Krajem marta Mladićevi branioci zatražili su od Tribunala da ga privremeno pusti na liječenje u Rusiju, zbog pogoršanja zdravstvenog stanje, a Ruska Federacija prihvatila je da se pridržava svih uslova koje bi Tribunal propisao, kao i da Mladića vrati u Hag kada bude pozvan.

Odbijajući taj zahtjev, raspravno vijeće navelo je da nije uvjereno da bi se optuženi vratio u Hag, ukoliko bi bio privremeno oslobođen, zato što se “nije dobrovoljno predao Tribunalu, nego je 16 godina izbjegavao hapšenje”.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*