Uručeni certifikati tužiocima specijaliziranih za oblast korupcije

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća /VSTV/ BiH Milan Tegeltija danas je u Sarajevu dodijelio certifikate tužiocima koji su učestvovali na specijalističkoj obuci iz oblasti borbe protiv korupcije.

Dodjelom certifikata tužiocima, polaznicima specijalističke obuke iz oblasti korupcije, danas je na prigodnoj svečanosti u Sarajevu ozvaničena realizacija dvogodišnjeg programa edukacije u sklopu projekta Jačanja tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa, koji su podržali vlade Švicarske Konfederacije i Kraljevine Norveške, kao i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Kontinuiranu specijalističku obuku prošlo je 20 odabranih tužilaca iz tužilaštava u BiH, koji se bave ovom ili sličnom vrstom predmeta ili imaju potencijal za stručno usavršavanje u oblasti borbe protiv korupcije i prenošenje specijalističkog znanja, stečenog tokom edukacije, kolegama u svojoj matičnoj instituciji.

Obuka se odvijala tokom 2016. i 2017. godine, kroz projekat “Jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa”, koji podržavaju vlade Švajcarske i Norveške, a edukatori su bili domaći i međunarodni eksperti, specijalizovani za otkrivanje i procesuiranje predmeta koruptivnih krivičnih djela, saopšteno je iz VSTV-a.

Cilj programa specijalističke edukacije je profesionalno usavršavanje tužilaca radi efikasnijeg otkrivanja i gonjenja krivičnih djela korupcije pred pravosuđem u BiH.

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH) Milan Tegeltija izjavio je ovim povodom da je borba protiv korupcije u fokusu cjelokupnog bh. pravosuđa, kao i javnosti, izražavajući očekivanje da će polaznici spomenute obuke biti nova snaga, koja će se maksimalno angažirati na procesuiranju krivičnih djela koruptivne naravi.

U osvrtu na dosadašnju praksu u gonjenju takvih krivičnih djela, Tegeltija je ukazao na objektivne razloge i subjektivne slabosti, uključujući i pitanje prikupljanja dokaza i istražnih metoda, kao i visoko postavljene standarde dokazivanja u sudskim postupcima.

Ocijenio je da su koruptivna krivična djela po prirodi takva da ih oni koji ih vrše često prikrivaju ‘pakujući’ ih u neku vrstu zakonite forme, “te je tako veoma teško doći do srži onoga što se u stvarnosti dešavalo”.

Dodjeli certifikata, osim tužilaca, polaznika obuke i predstavnika VSTV-a BiH, prisustvovali su i predstavnici ambasade Švajcarske i USAID-a u BiH, te direktori centara za edukaciju sudija i tužilaca Republike Srpske i Federacije BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*