Palestinski zatvorenici okončali štrajk glađu

Štrajk stotina palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima, započet 17. aprila, okončan je prošle noći, saopćila je jutros izraelska zatvorska služba.

Štrajk je okončan nakon što je Izrael postigao dogovor s Palestinskom upravom i Crvenim krstom oko prava na posjete zatvorenicima, navodi isti izvor. Dogovoreno je da će zatvorenici imati pravo na dvije posjete mesečno, kao prije nego što su posjete smanjene na jednu, prenose izraelski mediji.

Glavni zahtjevi zatvorenika bili su češće posjete članova porodice i da im bude dopušten pristup javnim telefonima pod nadzorom. U štrajku je učestvovalo 1.578 zatvorenika, uglavnom članova Fataha, navela je zatvorska služba. Svih 834 zatvorenika koji su štrajkovali glađu do petka uvečer je okončalo štrajk, a 18 ih je hospitlizovano i oni će biti vraćeni u zatvor nakon što im se zdravlje poboljša.

Štrajk je okončan pred muslimanski mjesec posta ramazan, koji je počeo danas. Tokom tog mjeseca uobičajeno je da se smanji napetost i olakša situacija za zatvorenike, navode izraelski mediji.

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas sastao se u četvrtak sa specijalnim izaslanikom predsjednika SAD-a Donalda Trumpa Jasonom Greenblattom u Ramali, na Zapadnoj obali. Zvaničnici u Abbasovom birou rekli su da su razgovarali uglavnom o štrajku i palestinskom zahtjevu da Bijela kuća interveniše. Abbas je rekao da je to “osjetljivo i teško pitanje” i da Palestinci žele da Amerikanci intervenišu i dobiju odgovor od Izraelaca o ispunjenju zahtjeva zatvorenika za koje nemaju razloga da ih odbiju jer su legitimni i humani.

Izrael je do sada odbijao da ispuni zahtjeve štrajkača koji su se štrajku odazvali na poziv Marvana Bargutija, jednog od lidera sekularnog Fataha, uz objašnjenje da je pokrenut samo da bi on dobio na popularnosti.

Barguti, koji se smatra za jednog od mogućih Abasovih naslednika, služi pet doživotnih kazni za umiješanost u dva oružana i jedan bombaški napad u kojima je poginulo petero ljudi tokom drugog palestinskog ustanka – Intifade, protiv izraelske okupacije koji je počeo 2000. godine.

(Beta-AP/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*