Dom naroda Parlamenta FBiH dao saglasnost za nastavak aktivnosti na izgradnji Bloka 7

Delegati Doma naroda Federalnog parlamenta jučer su na sjednici u Sarajevu, koja je prekinuta, prihvatili Informaciju o aktivnostima na izboru projektnog partnera za zajedničko ulaganje u Projekt izgradnje Bloka 7-450 MW u TE Tuzla i Informaciju o aktivnostima na izboru strateškog partnera za financiranje i izgradnju TE Banovići, Bloka 1-300 MW.

Dom naroda dao je saglasnost na prvu fazu pretkvalifikacija i predloženu listu kvalifikovanih podnositelja prijave za izgradnju Bloka 1 TE “Banovići” u pretkvalifikacionoj fazi i predložene aktivnosti iz druge faze pretkvalifikacija za prikupljanje preliminarnih tehničko-tehnoloških i finansijskih ponuda kao i ostalih predloženih aktivnosti, a konačan izbor strateškog partnera bit će obavljen tek nakon saglasnosti Parlamenta FBiH.

Vlada FBiH je obavezana da informiše o aktivnostima vezanim za projekte i da blagovremeno dostavi na razmatranje Parlamentu odgovarajuće dokumente i akte, uključujući i ugovore, radi izdavanja saglasnosti ili donošenja odgovarajućih odluka u skladu s važećim zakonima.

Također, Dom naroda dao je saglasnost na predloženi izbor konzorcija China Gezhouba group Co Ltd. CGGC – Lider i Guandong Electric Power Design Institute – GEDI za preferiranog ponuđača za izbor projektnog partnera za zajedničko ulaganje u izgradnju Bloka 7 TE “Tuzla”.

I u slučaju TE “Tuzla” Vlada FBiH se obavezuje da informiše o aktivnostima vezanim za projekte i da blagovremeno dostavi na razmatranje Parlamentu odgovarajuće dokumente i akte, uključujući i ugovore, radi izdavanja saglasnosti ili donošenja odgovarajućih odluka u skladu s važećim zakonima.

Generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Elvedin Grabovica ranije je izjavio da će nakon dobijanja saglasnosti biti pokrenuti pregovori s krajnjim ponuđačem s kojim očekuje da će imati potpisane ugovore u naredna dva mjeseca.
Izgradnja Bloka 7-450 MW u TE Tuzla, koštala bi, ističe Grabovica, oko 1,5 milijardi KM.

Naglasio je da je jedini preostali ponuđač za ovaj projekt kineski konzorcij China Gezhouba group Co Ltd. CGGC – Lider i Guandong Electric Power Design Institute – GEDI, a riječ je o kompaniji koja je u 40 godina koliko postoji izgradila oko 140 sličnih blokova. Ponuđeni model finasiranja podrazumijeva 15 posto vlastitog učešća EPBiH i 85 posto kredita EXIM Bank of China, po najpovoljnijem kreditnom modelu Preferencial Buyer's Credit.

Izgrađeni Blok 7 TE Tuzla bio bi u 100 postotnom vlašništvu JP Elektroprivreda BiH, koja bi imala i 100 postotno pravo na snagu i električnu energiju Bloka.

Trenutno je za izgradnju Bloka 1 TE Banovići, snage 300 MW, prijavljeno 11 ponuđača, od čega je osam iz Kine. Vrijednost investicije je oko milijardu KM.

Blok 1 bio bi u 100 postotnom vlasništvu RMU Banovići, koji bi imao i 100 postotno pravo na snagu i električnu energiju Bloka.

Također, Dom naroda usvojio je i Privremene smjernice elektroenergetske politike Federacije BiH sa Odlukom o utvrđivanju Privremenih smjernica elektroenergetske politike za sve učesnike u elektroenergetskom sektoru.

Datum nastavka današnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH bit će poznat naknadno.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*