Za kulturu, sport i fondacije 0,03 posto

Vlada FBiH usvojila je danas četiri programa raspodjele ovogodišnjih budžetskih transfera iz nadležnosti Ministarstva kulture i sporta FBiH.
Transfer za fond za izdavaštvo iznosi 550.000 KM, bibliotekarska djelatnost ove godine biće podržana sa 330.000 KM, dok je transfer za kinematografiju vrijedan 1.660.000 KM.

Usvojen je i 558.000 KM vrijedan program utroška s kriterijumima raspodjele sredstava za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.

Sredstva će fondacijama biti dodjeljivana na osnovu konkursa i u skladu sa Pravilnikom o procedurama i kriterijumima za izbor korisnika i dodjelu sredstava.

“Mi znamo da su zahtjevi izdavača, autora i književnika mnogo veći nego je dodijeljenih sredstava, mi realiziramo negdje oko 18 posto, koliko možemo, uradimo javno i transparentno. Treba da potaknemo Vladu da poveća proračun za ove namjene, odnosno da ih vrati na ranijih šest miliona KM”, poručio je Ivan Sivrić, predsjednik UO Fondacije za izdavaštvo.

Edin Kukavica iz Fondacije za biblioteku djelatnost kazao je da sa predviđenih 330.000 KM Fondacija se stara za 75 biblioteka i knjižnica na području FBiH.

“Zahtjevi biblioteka iznose oko tri miliona KM godišnje, sa 605.000 KM koje imamo godišnje pokrivamo 19 posto kapaciteta”, istakao je on.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*