NIK II: Završen drugi naučno-istraživački kamp za mlade

Uspješno je završen drugi Naučno-istraživački kamp koji je realiziran na lokalitetu Hajdučke vode, a održavao se od 21. do 25. maja 2017. godine u okviru Projekta „Naučno-istraživački kamp za mlade“, koga finansira Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini.

Osnovni cilj Kampa je bio podrška međuetničkoj saradnji mladih, a temeljna ideja je da se kroz afirmaciju naučno-istraživačkih aktivnosti u vlastitom opsegu obrazovanja sa mladim iz drugih krajeva BiH može postići veoma intenzivna interakcija i ostvariti društvene veze koje će trajati uz saradnju u daljem profesionalnom i poslovno životu mladih.

Nakon svečanog otvaranja koji je održan 21. maja u Lukavcu učesnici Kampa su prevezeni do Hotela “Hajdučke vode” na području općine Teslić. Podijeljeni su u 6 naučno-istraživačkih timova koji su vođeni pod mentorstvom univerzitetskih profesora i asistenata. Istraživale su se teme iz oblasti društvenih, tehničkih, prirodnih i sportskih nauka.

Mladi istraživači su prikupljali i analizirali uzorke biljaka, tla i vode na terenu, uživali uz muzičke radionice u svrhu poticanja interetničkih odnosa, radili na istraživanju poticanja povjerenja i jačanje značaja osjećaja pripadnosti grupi u cilju sveopšteg blagostanja mladih u BiH,  istraživali praktične i filozofske aspekt borilačkih sportova kao determinirajući faktor stavova studenata. U zabavno-rekreacionom dijelu takmičili su se u sportskim disciplinama, a slobodno vrijeme provodili su uz debate i zabavne programe.

Svaki dan kampa započinjao je ranim ustajanjem, fiskulturom i muzikoterapijom pod vodstvom prof.dr. Selme Porobić mladi su imali priliku da iskuse novo iskustvo opuštanja i specijalizacije ineretničkih, interkulturalnih odnosa svakog sudionika kampa.

Oko 70 mladih istraživača doputovalo je na planinu Borje – Hotel Hajdučke vode iz Tuzle, Doboja, Bihaća, Srebrenice, Priboja, Teočaka, Cazina, Gračanice, Dervente, Doboj Istoka, Bužima, Lopara, Sarajeva, Dubrovnika, Maglaja, Kalesije, Srebrenika, Šamca, Kladnja, Brčkog, Teslića, Usore, Žepča, Zavidovića, Breze, Kreševa, Živinica, Lukavca, Travnika, Novog Travnika, Bugojna, Viteza i pridružilo se velikoj NIK zajednici.

Projekat NIK2 se nastavlja do februara 2018. godine, a ključne aktivnosti u daljem toku su volonterske akcije širom BiH, pisanje naučno-istraživačkih radova koji će se objaviti u publikaciji NIK 2 i organizacija završne konferencije na kojoj će se predstaviti rezultati istraživanja.

U realizaciji NIK2 svoj doprinos su dale organizacije i institucije: Zelene staze – Green tour Tuzla, Univerzitet u Tuzli (Rudarsko-geološko-građevinski fakultet, Fakultet za tjelesni odgoj i sport, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Filozofski fakultet i Prirodno-matematički fakultet), Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću, Univerzitet u Travniku (Edukacijski fakultet, Fakultet za tehničke studije), Evropski Univerzitet Brčko, Univerzitet Kalos Tuzla, ToPeer Doboj, Eko-Leonardo Priboj, Sara Srebrenica, Lucido Lukavac, Vijeće mladih “Bremen” Lukavac, Mladi Teslić, Polaris Tuzla, Univerzitetsko sportsko društvo, Amica ured Brčko.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*