Šta smijete prenijeti preko granice Hrvatske

Bliži se sezona godišnjih odmora, a stanovnici Bosne i Hercegovne uveliko razmišljaju gdje će provesti tople ljetne dane.

Podaci pokazuju da je sve manji interes bh. građana za odlazak na ljetovanje u Hrvatsku zbog visokih cijena u odnosu na uslugu koja se nudi.

Dakle cijene su glavni razlog zašto će većina ove godine ljetovati u Turskoj ili nekoj drugoj zemlji u kojoj je odnos cijene i usluge mnogo prihvatljiviji, kažu u turističkim agencijama.

Ipak i dalje postoje vjerni fanovi Jadranskog mora i hrvatske obale. Ukoliko i ovo ljeto putujete u nama susjednu zemlju, pročitajte šta ne smijete nositi preko granice.

Hrana i piće
Ako krenete preko bilo kojeg graničnog prijelaza iz BiH, ne smijete ponijeti meso (pa ni u sendvičima) ili mliječne proizvode, dok su voće, povrće, slatkiši, kao i hrana za bebe i kućne ljubimce dopušteni, ali u ograničenim količinama.

Putnici se posebno upozoravaju da obrate pažnju na to šta nose sa sobom, jer preko granice je moguće prenijeti razumne količine hrane, koje upućuju da se radi o količinama za lične potrebe putnika.

Građani BiH koji ponesu veću količinu hrane, npr. više litara mlijeka, kilogram mesa i slično, riskiraju da im se oduzme na granici. Dakle, sva mesa i mesne prerađevine, a isto se odnosi na mlijeko, kao i proizvode životinjskog porijekla, ne mogu u EU. Tako stoji na papirima, odnosno propisima EU. Kućni ljubimci mogu se prenositi samo uz potvrdu ljekara.

Građani mogu u vozilu prenijeti i odjeću, obuću, higijenske potrepštine, lični nakit, fotoaparate i kamere i druge mobilne električne uređaje, sportsku opremu, predmete za razonodu, ali u razumnoj količini, koji su putniku potrebni za vrijeme privremenog boravka.

Svi proizvodi unose se u propisanim količinama, tako kada je u pitanju duhan i duhanski proizvodi: dozvoljeno je prenijeti do 200 cigareta. Parfeme do 50 ml i toaletne vode do 25 ml. Lijekovi i medicinski proizvodi u količini neophodnoj za putnikove lične potrebe, uz predočenje lične medicinske dokumentacije. Homeopatski proizvodi najviše jedno pakovanje.

Gotovinu i čekove putnici mogu unositi bez ograničenja, ali su obvezni cariniku prijaviti unošenje ili iznošenje svote u protuvrijednosti 10.000 eura ili više.

Gorivo za automobil
Putujete li automobilom, natočite pun spremnik gorivom. Tu je najjeftinije.

Kućni ljubimci
Ako na putovanje povedu i svog kućnoga ljubimca, (psi, mačke i životinje iz porodice kuna), u pratnji posjednika koji putuju kroz Republiku Hrvatsku ili koji tu privremeno borave moraju, prije ulaska u zemlju, biti označeni mikročipom ili jasno čitljivim tetoviranim brojem koji mora biti upisan u međunarodni certifikat izdan u skladu s važećim zakonodavstvom RH.

Osim cijepljenja protiv bjesnoće koja se provodi u starosti od 3 mjeseca, moraju biti cijepljeni najmanje 6 mjeseci i ne više od godine dana prije putovanja, a kod naknadnih (booster) cjepiva ne više od godinu dana prije putovanja.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*