U Sarajevu danas počinje Prvi festival historije u BiH

Prvi festival historije u Bosni i Hercegovini u organizaciji Udruženja za modernu historiju Sarajevo, Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine i Izdavačko-knjižarskog društva “University Press” održava se danas u Historijskom muzeju BiH, saopćio je Historijski muzej BiH. Cilj trodnevnog praznika dobre historiografske knjige, prema riječima inicijatora festivala Husnije Kamberovića, je otvoriti povijest za nova kritička promišljanja.

History Fest putem različitih aktivnosti pristupa temama iz historije Drugog svjetskog rata, socijalizma i historije Jugoslavije, otvarajući mladim istraživačima mogućnost razmjene mišljenja i iskustva sa internacionalnim, regionalnim i domaćim profesorima, naučnicima, aktivistima.

U okviru programa festivala značajno mjesto zauzimaju aktivnosti koje Historijski muzej BiH implementira putem djelovanja platforme “(Ne)primjereni spomenici”.

Historijski muzej BiH 2015. godine postao je član ove platforme.

Svrha je uspostavljanje okvira za dugoročnu saradnju organizacija s područja EU, zapadnog Balkana, koje se bave revalorizacijom i zaštitom antifašističkog naslijeđa i spomeničke baštine u vezi sa NOB-om.

History Fest struktuiran je putem nekoliko cjelina, paneli, diskusije, okrugli stolovi, promocije knjiga, prezentacije, projekcije filmova i kustoska vođenja.

Preko historiografije i razgovora o različitim historijskim temama, History Fest vodi do muzealizacije i institucionalizacije historije kroz različita mjesta pamćenja, muzeje, spomenike, memorijalne zbirke.

Najava Prvog History Fest-a počela je na Platou Historijskog muzeja BiH, gdje će od danas do 5. juna biti održan History book.

U periodu od 10.00 do 21.00 sati gosti će imati priliku vidjeti prodajnu izložbu monografskih i serijskih publikacija historiografskog karaktera izdavača i nakladnika iz regiona.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*