U Hrvatskoj se održava drugi krug lokalnih izbora

U Hrvatskoj se danas održava drugi krug lokalnih izbora, poslije kojih će se znati da li će uskoro i parlamentarni izbori, ili će premijer Andrej Plenković iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) uspjeti da okupi novu parlamentarnu većinu.

U drugom krugu građani biraju lokalnu izvršnu vlast: župane u ukupno devet županija, uključujući i Grad Zagreb koji ima status grada i županije, gradonačelnike 54 grada i načelnike 102 opštine. Pravo glasa u tim jediniciama ima oko 2,8 miliona birača.

Bandić i Kerum po novi mandat
Među gradovima koji će gradonačelnike dobiti tek u drugom krugu su sva četiri velika grada – Zagreb, Rijeka, Split i Osijek.

Najzanimljivija i najneizvjesnija borba je za gradonačelnika Zagreba gdje će svoje snage odmjeriti aktuelni gradonačelnik Milan Bandić, pobjednik prvog kruga izbora, i kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) i Hrvatske narodne stranke (HNS) Anka Mrak Taritaš (HNS). Bivši SDP-ovac Bandić juri svoj šesti mandat, iako je posljednjih godina suočen s nekoliko istraga i optužnica zbog korupcije.

Neizvjesna trka očekuje se i u Splitu gde će građani birati između dvojice kandidata s najviše glasova iz prvog kruga, 21. maja: preduzetnika i bivšeg gradonačelnika Željka Keruma, i kandidata vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andra Krstulovića Opare. Kerum je tek nedavno u istraživanjima isplivao kao ozbiljan kandidat, a posljednja istraživanja daju mu tek blagu prednost u odnosu sa HDZ-ovca.

U drugom krugu izbora biraće se i gradonačelnici Rijeke i Osijeka, a ankete pokazuju veliku prednost dosadašnjeg gradonačenika Rijeke Vojka Obersnela (SDP) u odnosu na nezavisnog Hrvoja Burića. U Osijeku se za novi mandat bori dosadašnji gradonačelnik, kandidat grupe građana Ivan Vrkić, protiv Ivane Šojat (HDZ).

Zanimljivo će biti i u dalmatinskim županijama – Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj, tradicionalno naklonjenim HDZ.

Tamo će se sada u drugom krugu za župana naći kandidati HDZ protiv dojučerašnjih partnera na nacionalnom nivou iz Mosta. Za župana splitsko-dalmatinskog bore se kandidat HDZ Blaženko Boban i Mosta Miro Bulj, a za župana dubrovačko-neretvanskog Nikola Dobroslavić (HDZ) i Nikola Grmoja (Most). Prema dosadašnjim anketama, u prednosti su kandidati HDZ.

 
Prvi krug lokalnih izbora održan je 21. maja. Kampanja za lokalne izbora bila je u sjeni krize vlasti pošto se neočekivano raspala vladajuća koalicija HDZ i Mosta, pa nije jasno postoji li uopšte parlamentarna većina.
Premijer Andrej Plenković rekao je da će tek poslije završetka drugog kruga govoriti o tome da li je uspio i s kojim stranakama i nezavisnim poslanicima da složi novu parlamentarnu većinu. On je poručio da je HDZ spreman i na nove izbore ukoliko ne uspije da okupi većinu.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*