Vlada FBiH: Zakon ne predviđa nove namete zaposlenicima i poslodavcima

Povodom medijskih napisa u vezi nedavno usvojenog Zakona o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenim prirodnom nesrećom, radi istinitog i pravilnog informiranja iz Vlade Federacije BiH podsjetili su da je Vlada FBiH u junu usvojila i u parlamentarnu proceduru uputila ovaj zakon s ciljem osiguranja i transparentnog usmjeravanja sredstava namijenjenih za obnovu područja stradalih od poplava, koje su BiH zadesile u maju.

U tekstu Zakona koji je Vlada utvrdila omogućeno je svim zaposlenim u Federaciji BiH bez razlike između državnog i privatnog sektora, da se iznos jedne dnevne zarade izdvoji iz njihove plaće i usmjeri ka finansiranju obnove stradalih područja i to isključivo uz njihovu pismenu saglasnost.

Kada je Zakon usvojen u Parlamentu Federacije BiH, tehničkom greškom izostavljen je dio spomenute odredbe koji se odnosi na jednak tretman i dobrovoljni karakter ovog doprinosa kod zaposlenih u privatnom sektoru.

U cilju otklanjanja ovog tehničkog propusta, Zakon je amandmanski revidiran te je ispravljenu verziju potvrdio Dom naroda Parlamenta Federacije BiH a očekuje se i skora potvrda i Predstavničkog doma.

– Još jednom želimo napomenuti da je intencija ovog Zakona, u dijelu koji se odnosi na moguća izdvajanja zaposlenih u FBiH za pomoć nastradalim, omogućavanja onima koji to žele da doprinesu obnovi bez obzira da li dolaze iz javnog ili privatnog sektora – saopćeno je danas iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

U istom saopćenju dodaje se da se ne radi o nekom novom nametu zaposlenim ili poslodavcima u Federaciji BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*